Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Quebec och jazz på franska

Från 2013
Uppdaterad 10.09.2013 16:03.

En av de saker som fick oss att välja Kanada som ämne för vår Underlandet serie var att det är ett tvåspråkigt land. Tvåspråkigheten känns kanske mest påtagligt i staden Montreal, i provinsen Quebec, som vi besökte då staden var mitt uppe i sin kända jazzfestival.

Quebec är Kanadas geografiskt sett största provins, den är tre gånger som stor som Frankrike och sträcker sig från Atlantkusten ända upp till Arktiska havet. Den har även mest skog och flest sjöar än någon anna provins eller territorium i Kanada. Det är vackert och stort.

Om Quebec

  • Quebec är Kanadas till ytan största provins
  • Quebecs oficiella språk är franska. 78% av befolkningen har franska som modersmål.
  • Provinsens huvudstad är Quebec City, men den största staden är Montreal
  • Quebec hörde ursprungligen till det ”Nya Frankrike” före engelsmännen och fransmännen gjorde upp om området i strid.
  • Ordet ”Quebec” kommer från ursprungsbefolkningen, Algoquin inuiternas språk. Det betyder ”Det blir smalt” och syftar på området runt Quebec City där St -Lawrence floden smalnar.
  • Berömda personer som kommer från Quebec är bland annat sångfågeln Celine Dion och Star Trek skådespelaren William Shatner
  • När resten av Kanada firar självständigheten den andra juli på Canada-Day, föredrar Quebecborna att fira ”La St-Jean Baptiste Day” den 24 juni varje år.

Under vår vistelse i provinsen bestämde vi oss för att koncentrera oss på de två största städerna, Montreal och provinsehuvudstaden Quebec City. Båda ligger längs med den vakcra St-Lawrence floden, det är också längs med floden som de 80 procent av Quebecs 7,5 miljoner invånare bor.

Officiellt är landet Kanada tvåspråkigt, i praktiken beryder det att Provinsen Quebec är franskspråkig och i övrigt kan det finnas enstaka små städer och byar utanför Quebec som är franskspråkiga (främst på östkusten i New Brunnswick). Quebec City är helt franskspråkig och den ser också ut som en gammal central-europeisk storstad. Gamla stenhus, en borg och stadsmurar är något man inte ser så ofta på den Nordamerikanska kontinenten (möjligtvis på Disneyland då). Och känslan är väldigt europeisk med gatucaféer och pittoreska små torg, que'll surprise! Överallt talas det franska och man märker att Quebecborna är mycket stolta över sitt språk och sitt kulturarv.

Provinsens slogan är ”Je me souviens” vilket betyder ”Jag minns”. Det vill säga de kommer aldrig att glömma varifrån den en gång kommit. Quebec City är en rätt polerad och vacker stad, det märks att de vill visa besökare att det här inte är vilken stad som helst i Kanada. Här finns det minsann historia! Vi blev vänligt bemötta även fast vi inte talar men än några fraser franska, de flesta kan ju även engelska. Lite dum kände man sig nog när man var tvungen att byta språk, me nöden har ingen lag då kunskaperna tar slut.

Storasyster Montreal är en stad på 3 miljoner invånare. Den är den enda officiellt tvåspråkiga staden och ett mera levande tvåspråkigt samhälle får man leta efter. De båda språken hörs blandat över hela staden och folk är vana att byta språk flera gånger per samtal ifall det behövs.

Montreal är en fascinerande stad fylld av kontraster, gammalt och nytt står sida vid sida. De något nergångna kvarteren runt centrum är täckta i graffitti och annan skön street art, men bakom hörnet står höga blanka glashus som påminner mer on Toronto eller Calgary. Under sommarmånaderna är stadsbornas danskalender fullbokad med olika musik- och konstfestivaler. Störst och mest känd är Montreal Jazz Festival som vi hade turen att uppleva. Under jazzfestivalen stänger de av hela centrala Montreal och gör det till ett konsertområde där endast fotgängare kommer in, och många konserter utomhus är helt gratis att gå och se på. Sånt gillar vi.

Smidigaste sättet att ta sig runt i båda städerna är nog med cykel. I Montreal har de utarbetat ett mycket bra nätverk av stadscyklar som man kan cykla med från en station till en annan för en billig slant. Överhuvudtaget känns Montreal betydligt billigare än sina rika kusiner på Västkusten, Vancouver och Calgary. Därför kommer också så många unga människor hit.

Nästa gång vi besöker provinsen Quebec vill vi absolut se mera av landsbyggden och vildmarken. Som med så många andra provinser vi besökte under vår 2,5 månaders odyssee över Kanada finns det så mycket att se och uppleva i Quebec att vi lika gärna kunde ha gjort hela resan endast i här. Men vi drar vidare mot Toronto, ses där!

Visa Underlandet Kanada på en större karta.