Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två mästare tillbaka i TPS

Från 2013

Det blåser nygamla vindar i Åbohallen. Med guldtränaren Kai Suikkanen tillbaka vid rodret och fyrfaldiga mästaren Fredrik Norrena mellan stolparna, ska TPS efter några magra igen nå framgång i ishockeyligan.

Sportinslag: Norrena: Jag är fortfarande motiverad - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Norrena är tillbaka där proffskarriären en gång började. Egentligen återvände han i april i egenskap av målvaktstränare, men när Atte Engren ett par månader senare flyttade till KHL, lät sig 39-åringen övertalas att fortsätta en säsong till.

– Jag har haft elva intressanta år annanstans, men visst känns det på nåt sätt att man äntligen är hemma igen. Jag har alltid haft planer på att komma tillbaka och nu var läget lämpligt, berättar Norrena.

– Det viktigaste var att jag kände mig motiverad och fysiskt redo att ge mig in i hetluften igen. Det är fortfarande roligt att utmana sig själv och framför allt att vinna. Känslan att vinna är svår att uppnå utanför rinken.

”Erfaren, lysande, landslagskalibers målvakt”

De fyra FM-gulden Norrena vunnit med TPS har redan några år på nacken (1995, 1999, 2000, 2001) men han är fortfarande lika inställd på att höra till de främsta burväktarna i ligan.

– Det är absolut klart att jag inte kommit hit för att varva ner, utan för att ha framgång. Det vore kanske det dummaste man kunde göra att komma hit för att göra bort sig i slutet av karriären, säger Norrena.

Landslaget är dock ett avslutet kapitel för den flerfaldiga mästerskapsmedaljören.
– Jag har spelat otroligt mycket de senaste åren och behöver all tid jag kan få för att återhämta mig. Åren i landslaget är höjdpunkterna i min karriär, men allt har sin tid och nu får de yngre axla ansvaret.

Sportinslag: Suikkanen: Jag är ingen trollkarl - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kai Suikkanen visste genast vem han skulle vända sig till när han i somras tappade förstekeepern Engren.

– Vi fick en erfaren, lysande, landslagskalibers målvakt. De fyra senaste säsongerna i Sverige som förstamålvakt med 50 matcher om året, före det guld i Ryssland och före det spel i NHL – meriterna är ju helt enorma. Vi tränare måste helt enkelt lyfta på hatten och buga djupt för att han överhuvudtaget gick med på att fortsätta.

Realism framför allt

Suikkanen själv hade enkelt att återvända till TPS. Både han och frun ville tillbaka till Åbo och saken var klar.
– Nån klok typ frågade varför i tusan jag vill tillbaka och jag svarade att därför att jag vill. Inte behöver man nån annan orsak.

Suikkanen åtnjuter kultstatus bland TPS-fansen efter att han lotsat klubben till ett skrällmästerskap våren 2010. Han vill ändå tona ner förväntningarna och säger att målet i första hand är att spela slutspelshockey.

– Vi är bara ishockeytränare, inte några sjuttons trollkarlar. Fastän vi har ett helt slagkraftigt lag, måste man komma ihåg att TPS nått placeringarna 13, 10 och 13 de tre säsongerna vi varit borta, så inte blir vi förhandsfavoriter bara för att vi en sommar sprungit som tokar ute i skogen, säger Suikkanen.

– Vi står inför en lång resa, förhoppningsvis en fin resa, men meningen är att stanna här i många år ännu. Varje år ska vi ta ett steg framåt och förbättra några placeringar, och om några år är vi sedan ganska nära toppen. Men just nu är det playoff vi siktar på.

TPS inleder säsongen borta mot Blues den 12 september.