Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Enträgna österbottningar får resultat i Bryssel

Från 2013
Uppdaterad 03.09.2013 06:16.
Wasa Express
Bildtext Nu trafikerar Wasa Express i Kvarken, men Kjell Nybacka tror att en ny färja kommer att komma tack vare lobbningen.
Bild: Yle/Roger Källman

Österbotten som region är bra på att bevaka sina intressen i Bryssel. Särskilt inom transportpolitiken har man vunnit flera viktiga segrar. Det säger Kjell Nybacka, chef för Västra Finlands EU-kontor.

Kjell Nybacka på Västra Finlands EU-kontor.
Bildtext Kjell Nybacka.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Nybacka, som till vardags jobbar i Bryssel, var på måndagen på besök i Vasa för att träffa nya kunder. Kundernas idéer och intressen tas sedan tillvara genom intensivt lobbyarbete.

- Till exempel ser vi nu resultatet av det arbetet inom transportsektorn. Bottniska korridoren har blivit godkänd som en prioriterad transportled inom EU, vilket i sin tur öppnade upp för projektet Kvarkenlink, säger Nybacka.

Österbottningar bra på att lobba i Bryssel

Programmet är inte längre tillgängligt

Ny modern färja kommer till Kvarken

Nybacka är övertygad om att det projektet kommer att fullföljas så att en ny och modern färja småningom börjar trafkera på sträckan Vasa-Umeå. Enligt honom är det som hänt större än många förstår.

- Då Finland gick med i EU fanns området norr om linjen Helsingfors-Stockholm-Oslo inte med på kartan för beslutsfattarna i Bryssel. Genom många års hårt lobbyarbete har man lyckats rita om den kartan.

- Nu ser Bryssel de resurser som finns i norr och börjar satsa pengar på att utveckla området. Österbottningarna är duktiga på idéarbete och på att driva sina intressen, och när nya dörrar nu öppnats finns alla chanser för exempelvis näringslivet att haka på, säger Nybacka.