Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yttergrund i Sideby kan få ny ägare

Från 2013
Uppdaterad 02.06.2015 13:06.
Sälgrunds fyr i Kaskö.
Bildtext Arkivbild. Fyren står inte på Yttergrund.
Bild: Yle/Roger Källman

Området kring Yttergrunds fyr i Sideby i Kristinestad kan byta ägare. Ännu är det inte klart vem som blir ny ägare, men förhandlingar förs.

Karl-Erik Ikäheimonen, ordförande i Kristinestads segelförenings navigationsklubb, hoppas att området kring fyren även i fortsättningen kan användas för rekreation.

- Det beror på vem som blir ägare. Vi hoppas att det blir Forststyrelsen eftersom de också på annat håll i sin tur hyrt ut fastigheter åt föreningar, säger han.

Hyreskontraktet går ut

I dag ägs Yttergrund, liksom fyren, av Trafikverket. Fyren kommer inte att skifta ägare utan överlåtelsen gäller endast själva ön med dess övriga stugor, bland annat fyrvaktarstugan.

Området kring Yttergrunds fyr kan byta ägare

Programmet är inte längre tillgängligt

Navigationsklubben hyr i dag alla stugor, men hyreskontraktet löper ut vid årsskiftet. Tidigare har kontraktet förlängts med tre år åt gången. Nu är framtiden oklar. Förhandlingarna om ön torde bli klara inom september.

När det gäller överlåtelse är det i vanliga fall Senatsfastigheter som tar över. De kan i sin tur sälja området eller behålla det. Området kan också överlåtas till Forststyrelsen.

Allmänheten stängs ute

- Om Senatsfastigheter tar över och säljer till någon privat har varken vi eller allmänheten någon möjlighet att fortsätta, men vi hoppas som sagt på att Forststyrelsen ska bli ny ägare till Yttergrund, säger Ikäheimonen.

Forststyrelsen kan också tacka nej till fastigheter ifall de bedömer att underhållskostnaderna blir för höga.

Yttergrund finns ännu inte med på listan av fastigheter som ska överlåtas till Senatsfastigheter vid årsskiftet.

Trafikverket stängde nyligen Yttergrunds fyr för besökare efter en säkerhetsgranskning som gjordes i augusti.