Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Full koll på skivhösten

Från 2013
Uppdaterad 03.09.2013 17:47.
Bildtext Artikeln föregicks av noggrann research på redaktionen. Pluspoäng till den som kan säga vilken tv-serie som inspirerat bilden.
Bild: Petter Sandelin / YLE

Det finns många skivor att se fram emot under hösten 2013. Vi har tagit en noggrann titt på utbudet och listar höstens mest omtalade skivor.

September innebär starten för höstens skivsläpp. I år finns det verkligen mycket att se fram emot. Vi tar en titt på utbudet och listar de mest omtalade skivorna. Här finns både efterlängtade debuter och tveksamma comebacks.

I dagens digitala värld släpps singlarna från albumen lite när som helst. Det betyder att du redan nu kan provlyssna höstens musikutbud.

September

I september trängs hösten första stora skivsläpp med varandra. Tidig höst är en bra tid att släppa skivor.

Trots att det bara gått några dagar av månaden (3.9) så har vi redan fått en ny skiva av Avicii och redaktionens tonårsfavoriter Nine Inch Nails. Frontmannen Trent Reznor från NIN har länge varit upptagen med att göra filmmusik, bland annat till Social Network, men är nu tillbaka med bandet.

Icona Pop, This Is... Icona Pop

Icona Pop släpper en sorts andra debutalbum. Skivan är deras andra, men samtidigt en debut på den internationella scenen. Under det senaste året har den svenska elektroduons internationella publik växt och det har säkert mycket att göra med varför gruppen gör den här skivan. Succélåten I love it spelas numera i reklamer och tv-serier världen över. Låten finns med på den nya skivan, men här finns också helt nytt material.

Så peppade är vi: Sjukt peppade. Vår regel för en bra förfest är att den avslutas med Icona Pop.

Justin Timberlake, The 20/20 Experience 2 of 2

I höst anländer den andra delen av Justin Timberlakes mastodontcomeback. Både Jay Z och Drake finns med på den andra skivan.

Så peppade är vi: Osäkert. Är det här skräplåtar från den första delen av 20/20 och en halvtaskig singeln eller en helgjuten skiva? Ingen vet.

Haim, Days Are Gone

Århundradets mest hajpade band släpper äntligen ett riktigt album. I vintras valde BBC att toppa sin lista över lovande band "Sound of 2013" med Haim. Nu får vi se om de har rätt.

Forever fungerar som första singel på skivan.

Så peppade är vi: Äntligen upp till bevis.

Oktober

I den gula månaden hittar vi två popgiganter. Man kan säga att båda har växt upp i år, med lite varierande resultat. En har nämligen blivit skandaldrottning.

Den stora frågan är givetvis vem som gör bättre musik. Det får vi reda på i oktober.

Miley Cyrus, Bangerz

Skandalbruden Miley Cyrus släpper skandalksivan Bangerz. Omslaget ser ut som en cd-skiva från 80-talet och man kan ana sig till Mileys rumpa.

Så peppade är vi: Det är tydligen populärt att skratta åt Miley Cyrus nuförtiden. Det skiter vi i. Britney var som bäst när hon rakade skallen och vi hoppas på något liknande från Miley.

Katy Perry, Prism

Medan Miley Cyrus gör en helomvändning gör Katy Perry en nyansförändring. Den nya skivan ska vara mörkare och vuxnare. Bland producenterna och låtskrivarna hittar vi namnen som alla vill jobba med; från Diplo till Max Martin.

Så peppade är vi: Vi älskar Diplo. Vi kan inte låta bli att gilla Roar.

November - inte en favoritmånad precis.

November

November ligger långt borta. Många mindre band som ger ut skivor i slutet av hösten har kanske inte ens hunnit spika sina datum för november. Själva datumet är naturligtvis inte lika viktigt längre när skivsläppet långt går ut på att ladda upp filerna till Itunes och Spotify. Man kan skjuta på datumet en vecka utan att världen går under. Det finns ändå några stora namn vars skivbolag redan i detalj har planerat pr-kampanjerna kring skivsläppen i november.

Vi ser fram emot november. Vad sägs om de här tre artisterna?

Eminem, MMLP2

Den eviga tonåringen Eminem har hunnit fylla 40. På den första singeln Berzerk rappar han om att ta tillbaka hiphopen till början. I klartext betyder det att dissa kändisar. Rick Rubin har producerat den riktigt sköna singeln.

Så peppade är vi: Inte alls. Singeln Berzerk är undantaget som bekräftar regel. Regeln är att allt Eminem rör vid misslyckas och att han har världens mest irriterande röst.

M.I.A, Matangi

Den här skivan skulle egentligen släppas för nästan ett år sedan, i december 2012. Skivbolaget Interscope tyckte att skivan var för positiv och skickade tillbaka den till M.I.A. Två gånger. M.I.A. har fullständigt bränt propparna på skivbolagets krav. I augusti hotade hon att läcka skivan på nätet om bolaget inte fick fram ett nytt releasedatum.

Titeln på MIA:s fjärde studioalbum kommer från hennes riktiga namn Mathangi Arulpragasam.

Så peppade är vi: Det finns få saker i världen som vi älskar så förbehållslöst som M.I.A.

Lady Gaga, ARTPOP

Det lär finnas ungefär 50 låtar som i något skede var tänkta för Artpop. Bland låtarna som inte är med finns bland annat Princess Die om prinsessan Diana. Förutom att skivan kommer att säljas fysiskt och digitalt så kommer den att släppas som app.

Så peppade är vi: Tja. Den första singeln Applause fungerar men den imponerar inte på något sätt. Har Gaga tappat stinget?