Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Låt mig berätta" Finlands kandidat till NRs filmpris

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 09:48.
Låt mig berätta -  Kerron sinulle kaiken
Bildtext Låt mig berätta - Kerron sinulle kaiken
Bild: Futurefilm

Kandidaterna till Nordiska rådets filmpris år 2013 är:

DJÚPIÐ - Island
Baltasar Kormákur (regissör), Jón Atli Jónasson, Baltasar Kormákur (manus) samt Agnes Johansen och Baltasar Kormákur (producenter).

SOM DU SER MEG - Norge
Dag Johan Haugerud (regissör), Dag Johan Haugerud (manus) och Yngve Sæther (producent).

ÄTA SOVA DÖ - Sverige
Gabriela Pichler (regissör), Gabriela Pichler (manus) och China Åhlander (producent).

KERRON SINULLE KAIKEN (Låt mig berätta) - Finland
Simo Halinen (regissör), Simo Halinen (manus) och Liisa Penttilä (producent).

JAGTEN - Danmark
Thomas Vinterberg (regissör), Tobias Lindholm och Thomas Vinterberg (manus) samt Sisse Graum Jørgensen och Morten Kaufmann (producenter).

Samtliga filmer kommer man att kunna se på filmfestivalen i "Kärlek & Anarki" i Helsingfors 19.-29.9.2013, samt i Esbo 23.-25.9.

Nordiska rådets filmpris är det nyaste av Nordiska rådets priser. Det delades ut första gången i samband med Nordiska rådets 50-årsjubileum år 2002. Priset har delats ut varje år sedan 2005 och prissumman är 350 000 danska kronor, vilka delas mellan manusförfattare, regissör och producent. Avsikten med filmpriset är att det ska främja produktion av nordisk film och utveckla den nordiska filmmarknaden och på längre sikt också bidra till att stärka nordisk film internationellt.

Priset ska gå till en långfilm som är förankrad i den nordiska kulturen, har ett högt konstnärligt värde, har utmärkt sig genom artistisk originalitet och utgör ett helgjutet verk. Nyskapande inom filmgenren är också ett plus vid jämförelse av nominerade filmer. Filmen ska helst finnas på ett nordiskt språk för att komma ifråga för filmpriset.

Nordisk Film- & TV-fond administrerar priset för Nordiska rådets räkning. Vinnare utses av en jury av kritiker som är utsedd av de olika nordiska ländernas filminstitut. Jurymedlemmarna är filmkännare, men ska vara fristående från det egna landets filmbransch och inte ha egna ekonomiska intressen i nominerade filmer. Det är den nationella jurymedlemmen som föreslår vilken film som skall nomineras från det egna landet.

I år delas priset ut i Oslo den 30 oktober i samband med en stor galafest då också Nordiska rådets övriga pris delas ut. Tillställningen direktsänds på tv i samtliga nordiska länder.