Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Samiska nationalteatern på Klockrike

Från 2013
Uppdaterad 03.09.2013 17:06.
Beaivváš, Nils Aslak Valkeapää

Med anledning av att den samiska poeten Nils Aslak Valkeapää i år skulle ha fyllt 70 år kommer Samiska nationalteatern Beaivváš att turnera runtom i bl.a. Finland och Japan med Valkeapääs enda pjäs, den no-inspirerade pjäsen ”Den rimfrosthårige och drömskådaren”. Turnéstart på torsdag (5.9) på Klockriketeatern i Helsingfors.

Beaivváš, med hemvist i Kautokeino i Norge, är en av världens få professionella samiska teatrar, och teaterchefen Haukur J. Gunnarsson strävar efter att trygga återväxten av både samiska skådespelare och dramatexter på samiska bl.a. genom att utbilda samiska författare i att skriva dramatik och genom att samarbeta med olika teaterskolor inom det samiska språkområdet.

Under hösten 2013 uppträder Beaivváš på ett flertal orter i Finland, Norge och Japan, och turnén inleder man med två föreställningar på Klockriketeatern i Helsingfors 5-6.9.

Pjäsen ”Den rimfrosthårige och drömskådaren” är det enda stycke som den samiska multikonstnären Nils Aslak Valkeapää (1943-2001) skrev för teaterscenen. Föreställningen är inspirerad av traditionell samisk jojk och japansk no-teater, en uråldrig form av musikaldrama som Valkeapää var mycket fascinerad av.

Pjäsen handlar om en ung renskötare som drömmer om en mystisk gammal man med ett viktigt samhälleligt budskap om respekt för naturen.

Med anledning av Samiska nationalteaterns gästspel arrangerar föreningen ”Jäänreunan kansat” och Klockriketeatern torsdagen 5 september kl. 15-17.30 seminariet ”Konsten att förnya” för att diskutera minoriteter och konst, kultur och språk.

På seminariet medverkar bl.a. koreograf Hanna Brotherus (HB Company), regissör Haukur Gunnarsson (Beaivváš), regissör Ari-Pekka Lahti (Ruska Ensemble), professor Janne Saarikivi (Helsingfors universitet, finsk-ugriska institutionen). Seminariets språk är finska och svenska.

Mer om ämnet på Yle Arenan