Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolor och dagisar drabbas då Vasa sparar

Från 2013
Uppdaterad 04.09.2013 05:34.
Elever lägger tangram på skolgården
Bild: YLE

Vasa stads beslut att införa vikariestopp från augusti till årsskiftet drabbar skolbarn och dagisbarn särskilt mycket.
Det anser daghems- och skolpersonal som Yle Österbotten talat med.

Vasa införde vikariestop

Programmet är inte längre tillgängligt

- Om en lärare är sjuk hamnar en annan att ta hand om dubbla undervisningsgrupper, säger rektor Anders Lindman i Sundom skola.
Det kan betyda 30-35 elever. All undervisningsplanering omkullkastas då och jag har meddelat föräldrarna att undervisningen kan bli lidande, säger Lindman.

Monica Nyman
Bildtext Monica Nyman vid Malmögårdens daghem
Bild: Yle/Sonja Rundt

Direktören för småbarnsfostran, Lillemor Gammelgård, är orolig för att daghemspersonalens ork kommer att tryta om den hamnar att jobba övertid eller byta barngrupp för ofta.

Inga vikarier tas in i Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

-I september är barngrupperna ännu inte fulltaliga. Först efter oktober börjar man se hur vikariestoppet inverkar på verksamheten, säger föreståndare Monica Nyman på Malmögårdens daghem. Personalen på Malmögården har alltid varit ovanligt frisk så jag hoppas att vi också i år klarar oss undan längre förkylningsskov.

- Vi garanterar ju alltid barnens säkerhet så det ska alltid finnas tillräckligt med kunnig personal, säger Lillemor Gammelgård.

Vasa stad vill spara 20 procent av kostnaden för vikarier.

- Det skulle ha varit enklare att spara med två dagars permittering av varje anställd - en dag på hösten och en dag på våren, säger Lillemor Gammelgård, som undrar hur man ska redovisa besparingarna från vikariestoppet. Det finns inga färdiga blanketter.
Det blir väl att plocka fram ruthäftet.