Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Norra hamnen utmärkt plats för Citymarket"

Från 2013
Uppdaterad 06.09.2013 10:21.
Vy över Norra hamnen och knipan taget från rälsbussen.
Bildtext Kommer det en Citymarket hit?
Bild: YLE/Malin Valtonen
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Citymarket till norra hamnen? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Byggbolaget Mäenpää Byggnads Ab hoppas att planerna för Norra hamnen i Ekenäs ändras så att det är möjligt att öppna en stormarknad i området. På Kesko är man positivt inställd till initiativet.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt planen för Norra hamnen, som dåvarande Ekenäs stad godkände för fem år sedan, är byggrätten för affärsområdet lite på 6000 kvadratmeter och affärsverksamheten begränsar sig till specialhandel. Enligt konsulten Peter Tanzer, som jobbar för Mäenpää Byggnads Ab, är det här inte lönsamt och därför har byggföretaget bett staden att ändra detaljplanen.

Enligt Tanzer är det en utmaning också byggtekniskt att förverkliga en stormarknad i Norra hamnen och därför måste man vända på alla stenar för att försöka hitta lösningar.

- Ytorna är begränsade i dag och därför måste vi hitta tekniska lösningar. Men det är inte lätt, säger han.

Viktigt att projektet förverkligas

I måndags beslöt stadsstyrelsen att initiera en planändring för Norra hamnen. En ändring som stadsstyrelsens ordförande Anders Walls från SFP beskriver som "så liten som möjligt", utan att nämna något om funderingarna kring en stormarknad.

- Desto mindre ändringar, desto bättre, säger han. Men för att få projektet förverkligat så är det klart att man kan göra förändringar. Intresset för att bygga i Norra hamnen var inte stort och i avtalet med Mäenpää Byggnads Ab så står det att det finns en möjlighet att ändra på planen om byggprojektet inte är möjligt att förverkliga inom ramen för den nuvarande planen.

Positiv nyhet för Kesko

Timo Huurtola, som är områdeschef på Kesko, är väl medveten om att stadsstyrelsen i Raseborg har initierat en planändring för Norra hamnen och han är positivt inställd till att eventuellt placera en Citymarket just där.

- Det är ett positivt budskap att det här alternativet existerar och jag har förstått att både politiker och tjänstemän ställer sig positiva till det här. Det här ger butiken alla element att föra saken vidare och utreda den, säger han.

Enligt honom är det klart att Kesko vill etablera en Citymarket i Ekenäsområdet och Norra hamnen skulle passa utmärkt både tack vare sin placering i staden och sina trafikförbindelser.

Läs också:
Norra hamnen ska väckas ur sin törnrosasömn,
Yle Västnyland berättade en hel del om Norra hamnen också 2012,
och i maj 2011,
och i mars 2011,
och i juni 2010,
och i april 2008,
och i januari 2005
och redan i maj 2004.

Läs också mer om Citymarketplanerna:
Fortsatta planer på en Citymarket till Ekenäs
Bland annat Dragsvikområdet har funnits på förslag
Läs mer: Järnvägsgatans förslag passade inte heller

Diskussion om artikeln