Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det är mitt modersmål och det är viktigt"

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Juha Paasonen och Siv Gustafsson
Bildtext Juha Paasonen (i blått) och Siv Gustafsson på dagcentret Södis.
Bild: Yle/Erica Vasama

För människor med funktionshinder är det speciellt viktigt att få service på sitt eget modersmål.

Samkommunen Kårkulla säljer tjänster på svenska åt kommuner, men Kårkullas alltjämt stigande priser väcker kritik runtom i Svenskfinland. I framtiden kan det ändå vara kommunerna själva som står för servicen och det är oklart hur det går med svenskan då.

Också i Östnyland finns det personer som behöver boende och dagverksamhet på svenska. Vi besökte Kårkullas dagcenter Södis i WSOY-huset i Borgå och träffade där Siv Gustafsson.

- Det är mitt modersmål och det är viktigt. Jag kan nog vanlig finska, men om det blir svåra termer eller så, då stannar det. Det klarar jag inte av.

Juha Paasonen håller med.

- Jag är nog mer svenskspråkig än finskspråkig, det är nog jätteviktigt att det är på svenska. Troligen skulle jag nog klara av sån här verksamhet på finska och engelska också.

Enligt Kårkullas samkommunsdirektör Märta Marjamäki är verksamheten i Östnyland på mycket fast grund, åtminstone enligt de utlåtanden man fått av kommunerna i regionen.

- Vi försöker hela tiden föra en dialog med och lyssna på kommunerna. Vi vet att kommunernas ekonomi är trängd och håller som bäst på att banta ner budgetförslaget så att det skulle motsvara deras önskemål bättre.

Social- och hälsovårdsreformen är full av stora paketlösningar där Kårkulla enligt Marjamäki inte ryms med. Just nu lobbar man för en speciallösning för att garantera att den svenskspråkiga service som Kårkulla har att erbjuda ska finnas i framtiden.

- Det finns många små svenskspråkiga kommuner i Östnyland så det är otroligt viktigt med svensk service också där. Våra klienter kan nog inte garanteras i framtiden service genom tvåspråkiga eller finskspråkiga lösningar.

Kårkullas ekonomi ska bantas ner bland annat genom att se över personalkostnader.

Märta Marjamäki vill framhålla att inga uppsägningar eller permitteringar av personalen är på kommande.

Läs mera om Kårkulla här.