Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det "omöjliga" blev möjligt - Hör vad Dettmann hade att säga

Från 2013
Uppdaterad 04.09.2013 20:18.
Basket
Bildtext Vem hade trott på finländs seger?
Bild: YLE

Få lade sina slantar på den finländska Vargflocken inför öppningsmatchen mot Turkiet i basket-EM. De som gjorde det kan säkert unna sig en helkväll på stan efter att miraklet fullbordats.

Matchinledningen lovade inte särskillt gott för någotdera laget när de ytterst hårda och styva korgarna i Koper spottade ut boll efter boll. Finland lyckades ändå sega sig upp i en fem poängs ledning och kunde spela litet lugnare än sin namnstarka motståndare. Förutom att Finland spelade bra försvarsspel med hjälpförsvaret i fokus hade de turkiska NBA-stjärnorna med Hidayet Türkoglu i spetsen en av sina sämsta dagar från distans. Dessutom lyckades "Vargarna" i returtagningen när samtliga fem spelare på planen hjälptes åt.

Skyttet började fungera

Finland var också det laget som till slut fick tag på den röda tråden. Samtidigt som turkarna fortsatte missa öppna lägen började spelare som Samuel Haanpää och Sasu Salin hitta rätt bakom tre poängs linjen. De skärrade turkarna tappade konceptet helt i slutet av första halvleken och Finland kom till och med åt att kontra några gånger. Tretton poängs ledning till Finland efter 20 spelminuter betydde ingalunda att matchen var avgjord.

Turkiet kom med två spurter

Matchen såg ut att rinna iväg till Finland under inledningen av den andra halvleken. Bit för bit tappade turkarna mark och frustrationen syntes allt tydligare. Som startskott på förhandsfavoriternas upphämtning fungerade lagets tilltänkta ledare Türkoglu då han äntligen lyckades pricka in en trea. Samtidigt märktes att de finländska spelarnas starkaste vapen, rörligheten fattades i båda ändorna av planen. Man tog helt enkelt ut segern för tidigt. Det kunde ha kostat segern om vi inte i grevens tid fått in en trea för att igen ta en tio poängs ledning. Men än en gång kom turkarna nästan i kapp. Dessutom med finländsk hjälp när Sasu Salin från baslinjen skänkte bollen till motståndaren. Med mindre än en minut kvar skiljde endast 2 poäng. Sean Huff och Salin, närmast de räddande änglarna och miraklet var ett faktum.

- Jag hoppas att den tillresta publiken inser vilken betydelse de hade för segern, ordade Hanno Möttölä efter matchen. Nu kunde vi besegra en "mediasexig" stornation i EM-slutspelet, vilket vi inte gjort tidigare. Det har många gånger lyckats i kval och träningsmatcher. Nu fick vi äntligen resultat då det gällde.

Koncentrationen måste hålla

På förhand visste man att Finland i dagsläge kan mäta sig med de stora nationerna då allt fungerar. Turkiet med sin stora arsenal tänkte man ändå att skulle vara en för svår bit. Med sitt moderna försvarsspel och ständig rotation har Finland också tidigare skapat stora svårigheter för tuffa motståndare. Att "Vargarna" gör det så bra gör att motståndarna, trots scouting ändå har oöverkomliga svårigheter att såga sig igenom. Därför är det lätt att inte plocka fram några hjältar och stora matchvinnare efter den här segern. Det är hela laget som skall ha en eloge. Det är bevisat att Finland kan gå vidare från gruppspelet. Nu gäller det att hålla komcentrationen på toppnivå så löser sig resten.

På torsdag är det Finlands tur att vara förhandsfavorit. Då väntar Sverige.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Basketlandslagets chefstränare Henrik Dettmann visste att Turkiet går att slå - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Läs också:
Finland slog basketjätten