Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Slitna bildäck är en trafikfara

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2014 16:48.
Kommissarie Mika Jylhä granskar ett bildäck
Bild: Yle/Roger Källman

Dåliga bildäck är en trafikfara och är enligt statistiken en delorsak till var sjunde dödsolycka på vägarna. Därför är det viktigt att se till att byta däck då mönsterdjupet börjar vara litet.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Friktion och funktion stämmer inte då däcken är slitna och risken för olyckor ökar, säger kommissarie Mika Jylhä vid Österbottens polisinrättning.

På däck finns en slitmarkering som går tvärs över spåren - då man når ner till den är den lagliga gränsen nådd. Laglig gräns är på sommardäck lika med 1,6 millimeter. Är däcken såpass slitna får man tillfälligt köra bilen till reparation för att byta däcken.

Om mönsterdjupet är ännu mindre och det bara gäller ett däck kan polisen ge en anmärkning. Är fler däck slutkörda kan en ordningsbot bli aktuell. Underlåter man att åtgärda däcken och åter igen blir ertappad så kan straffet bli dagsböter.

Enligt Mika Jylhä varierar finländarnas noggrannhet med att byta däcken. Konjunkturläget påverkar också, vilket märks nu då det råder regression.
- Enligt de senaste undersökningarna så verkar det som att däcken nu är mer slitna och man skjuter fram döckbyte och annan service, tyvärr.