Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Premiär för Undra sa flundra

Från 2013
Uppdaterad 05.05.2015 16:27.

Fredagen 6.9 är det premiär för BUU-klubbens Undra sa flundra på Yle Fem. Du som tittar på Undra sa flundra får alltid träffa programledaren Hanna Enlund som tillsammans med två barn leker, gör och funderar på viktiga saker i de härliga omgivningarna vid Strömsö. Och det är inte bara Hanna och barnen som tänker och funderar. Runt om i skrymslen och vrår på Strömsö bor det nämligen småfolk och småfolket funderar också på liknande saker.

Farfar Rost som bor i en gammal verktygslåda får ofta besök av barnbarnet Lillspiken. I dockhuset har rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie kafferep som vanligt medan Hamstern sänder hamster-tv i sin håla. I radion spelar Radiofolket förstås en passande låt. Många intressanta typer att hålla reda på för dig som tittar!

– Jag är livlig, glad och nyfiken, säger Hanna Enlund som leder det nya barnprogrammet Undra sa flundra på Yle Fem.

I höst funderar hon och ett gäng nyfikna barn på hur saker och ting runtomkring oss fungerar.

– Vi är nästa alltid utomhus och gör praktiska saker, säger hon.
Inspelningarna på Strömsö utanför Vasa är i full gång. BUU-klubbens nya fredagsprogram Undra sa flundra har premiär den sjätte september. En rolig utmaning för 27-åringen från Kristinestad.

– Man efterlyste en lekfull person för det här programledarjobbet och jag kände direkt att ja, det är ju som gjort för mig, säger Enlund.

Själv har hon, i likhet med så många andra österbottniska barn, växt upp med SVT:s barnprogram.

– Därför tycker det är roligt att Yle satsar på finlandssvenska barnprogram som spelas in här i Österbotten.

Hur funkar det?

Undra sa flundra är ett program som ger barnen möjlighet att själva grubbla och ifrågasätta. I varje program funderar man kring ett tema, till exempel tid.

– Vi presenterar inget rätt eller fel, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Jag ska försöka locka fram hur barnen själva tänker om saker och ting.

I programmet får man också träffa radiomusikanterna, hamstern och en hel del andra filurer som dyker upp i korta inslag. De lever i en parallellvärld som bara tittarna får se.

Att spela rollen som sig själv

Enlund brinner för en hållbar livsstil och förespråkar den enkla livsstilen.

– Det är något som jag hoppas att jag ska kunna föra vidare till barnen.

Enlund är utbildad samhällspedagog och har bland annat jobbat som ungdomsarbetare vid Folkhälsan. Att stå framför TV-kameran är däremot väldigt nytt. Nu måste hon öva på att spela rollen som sig själv och bland annat hitta det rätta tilltalet.

–Min hemläxa under sommaren var att titta på mycket barnprogram.

Undra sa flundra produceras av Konstverkstaden Malakta för Yle Fem med stöd av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Läs också: Hanna leder nya barnprogrammet Undra sa flundra

Mer om ämnet på Yle Arenan