Hoppa till huvudinnehåll

Sport

De finländska basketkrigarna

Från 2013
Uppdaterad 05.09.2013 17:35.
Henrik Dettmann, 2013
Bildtext Henrik Dettmann förfogar över en stark trupp.

Finland följde upp onsdagens otroliga seger över Turkiet genom att besegra Sverige i basket-EM i Koper i Slovenien med 81-60. Läs mera om Henrik Dettmanns mannar här.

Finlands krigare i basket-EM

#4 Mikko Koivisto - guard, 194 cm, 26 år
Mikko Koivisto har fått sin basketfostran i Vandalaget Pussihukat varefter han efter ett år i division ett flyttade till USA och Holy Cross universitetet där. Han har också representerat Torpan Pojat i basketligan. De två senaste säsongerna har han varit en av stöttepelarna i mästarlaget Bisons från Loimaa. Koivisto är en såkallad ”streak shooter” som när han blir het kan sätta in vilket skott som helst. Han är en mycket intelligent spelare men inte tillräckligt bra på bollhantering för att spela som speluppläggare i längre perioder. Koivisto kommer att vara en av de viktigare spelarna också i Slovenien. På grund av brister i snabbheten kommer vi att få se honom ta en hel del fouls, vilket han gladeligen gör för lagets bästa!

Här killarna som fixade Finlands andra EM-seger i rad:

#5 Antti Nikkilä – center, 210 cm 34 år
Antti Nikkilä har en lång internationell karriär bakom sig med spel i Valparaiso universitet i USA, Aris Thessaloniki i Grekland, Gravelines i Frankrike, två olika spanska klubbar, Girona i Spanien, Nymburk i Tjeckien och Mitteldeutscher i Tyskland. Ursprungligen kommer Nikkilä från Tampereen Pyrintö där han också nu spelar. Han har jobbat hårt under sommaren för att platsa i den finländska truppen och samtidigt gått ner rejält i vikt. Nikkilä kommer att få sparsamt med speltid och närmast fungera som back-up för Hanno Möttölä och Gerald Lee Junior.

#6 Kimmo Muurinen – forward, 202 cm, 32 år
Kimmo Muurinen har länge hört till Dettmanns trotjänare. Med sin otroliga räckvidd är han en av lagets bästa returtagare och försvarsspelare. Även Muurinen spenderade sina ”bästa” år utomlands då han spelade för Napoli och Scafati i Italien för att sen spela under Gordon Herberts ledning i Frankfurt Skyliners i Tyskland. Muurinen är också regerande finländsk mästare med Bisons. Han är en mycket användbar spelare i de stora spelarnas rotation som kommer att ge Tuukka Kotti, Lee och Möttölä vilostunder, samtidigt som han kan blixtra till med en hel massa poäng och spendera längre perioder på planen. Muurinen är en spelare som fightas om varje boll.

#7 Shawn Huff – 198 cm, liten forward, 29 år
Sean Huff är en av de viktigaste kuggarna i det finländska laget. Mångsidig spelare med bra avstamp och bollbehandling som kan göra det mesta på planen. Huff har spelat utomlands sedan 2004. Först i Valparaiso University i USA, sedan i Maroussi och Kavala i Grekland och efter det i Forli, Vanoli och Orlandina i Italien. Karriären fortsätter nästa säsong i Upea i Italien vilket bevisar att han värderas högt där. Dettmann använder Huff som ”plåster” på motståndarnas bästa skyttar. Som spelfördelare ibland då Petteri Koponen behöver andrum och i anfallet har Huff med sin rörlighet och förmåga att skjuta från distans rätt så fria händer. En av spelarna i Finlands öppningsfemma.

#8 Gerald Lee Junior – 208 cm, center, 25 år
Gerald Lee Junior (Junnu) har under de senaste åren tagit en plats i landslaget som center i öppningsfemman.Han kommer ursprungligen från Nystad varifrån vägen har gått från Korihait till Villanova University i USA, Snaidero och Udine i Italien till Buducnost i Podgorica i Montenegro. Lee är förutom Nikkilä den enda spelaren i laget som gillar att spela med ryggen mot korgen. Då Finland genom sitt rörliga spel inte lyckas komma nära korgen letar man efter Lee som alternativ. Lite synd i och för sig eftersom ”Junnu” har ett rätt så bra skott och dessutom är otroligt bra på bollbehandling trots sin storlek. Lee kommer från en verklig basketsläkt där pappa Gerald är en av alla tiders poängplockare i den finländska ligan och farbror Ronnie gjorde en fin karriär i NBA efter att bland annat ha valts till NBA:s All Rookie Team. Junior spelar i öppningsfemman och turas av Möttölä och Muurinen.

#9 Sasu Salin – guard, 192 cm, 22 år
Sasu Salin är Finlands försvarsexpert nummer ett. En härlig kämpe som slänger sig efter bollar och driver motståndarna till vanvett. Dessutom har Sasu ett bra skott som han inte tvekar att använda för att inte tala om att han framfusigt kör in i klungor och ställer till med kalabalik i motståndarnas försvar. Trots sin unga ålder har Salin hunnit övertyga med spel i världens nästtuffaste liga, Euroligan, i Union Olimpijas led. Salin som ursprungligen kommer från samma lilla förening som Koponen, Malmin Super-Koris, spelar i Finlands öppningsfemma som shhoting-guard.

#10 Tuukka Kotti – stor forward, 205 cm, 32 år
Precis som Sasu Salin är Tuukka Kottis bästa vapen hans försvarsspel. Kotti är en otroligt fysisk spelare med snabbhet och god spänst. Dessutom är Kottis erfarenhet en stor orsak till att han egentligen bara blir bättre och bättre. I detta nu har Kotti spelat 136 landskamper för Finland. På klubbnivå har han en lång internationell karriär bakom sig. Han har representerat fyra olika italienska klubbar av vilka han senaste säsong spelade i Vanoli. Därtill har han representerat Brest i Frankrike säsongen 2008-2009. Kotti som är uppväxt i Forssan Koripojat är en av Finlands bästa returtagare och given i den första femman.

#11 Petteri Koponen – point guard, 194 cm, 25 år
Petteri Koponen är den enda finländska basketspelaren som draftats av ett NBA-lag i den första omgången, 2007, då Philadelphia 76:ers reserverade honom och sedan sålde rättigheterna till Portland Trail Blazers. Koponen ,vars rättigheter numera ägs av Dallas Mavericks, har ännu inte spelat i NBA uta efter draften flyttade han till Italien och storklubben Virtus Bologna. I landslaget är Koponen den givna ledaren på planen. Han är spelaren man förväntar att skall avgöra matcherna till Finlands fördel i tuffa lägen. Han är också spelaren som skall få alla andra att se bättre ut, vilket han också gör. Koponen som senaste säsong spelade i ryska Khimky som deltog i den stentuffa Euroligan har hela tiden vuxit som spelare. Nu är han redo att utmana världseliten på sin spelposition. Onödigt att nämna att han är i öppningsfemman. Finland står och faller med Koponens insats!

#12 Samuel Haanpää – shooting guard, 203 cm, 26 år
Samuel Haanpää, ursprungligen från Kervolaget Kori 80 var en av de spelare Dettmann valde med I laget på “kalksträcket”. Haanpää är en otrolig skytt och har fördelen av att på grund av sin längd skjuta över motståndarna. Samtidigt är han något av ett problem i försvarsändan på grund av sin långsamhet. I synnerhet i förflyttningar sidled bereder svårigheter. Därför kommer Haanpää att komma in på planen då Finland i underläge måste få snabba trepoängare till stånd. Haanpää har också en bakgrund i Valparaiso Universitet där han var samtidigt som Huff. Han har spelat som proffs både i Frankrike och Spanien. Kommande säsong spelar Haanpää i Coruna i Spanien.

#13 Hanno Möttölä – center/forward, 209 cm, 36 år
Hanno Möttölä är faderfiguren i den finländska truppen. Han var för första gången med i EM redan 1995, då som lagets yngsta spelare. Möttölä är den enda finländska spelaren som spelat i NBA eftyer att han draftades av Atlanta Hawks år 2000. Efter två säsonger i NBA kom Hanno till Spanien. Därifrån bar vägen till den italienska ligan med följande stopp i Ryssland och sedan grekland. Många har under de senaste åren varit redo att dumpa Möttölä ur landslaget. Träningslandskaperna inför EM har bevisat att ikonen ännu är en viktig kugge, i synnerhet som Möttölä tränat hårt under sommaren. Dessutom har han nu fått vara skadefri och ser ut att kunna ge Finland distansskytte, returtagning och ryggrad. Tummarna upp för att Möttölä som var ett otroligt stort namn i University of Utah i NCAA-finalerna, klarar av att skadefri spela alla Finlands EM-matcher.

#14 Roope Ahonen – Point/shooting guard, 186 cm, 23 år
Roope Ahonen är den “grönaste” spelaren I Finlands trupp. Ahonen skall agera ersättare för Petteri Virtanen som i EM 2011 var mannen som kom in och med sina otroliga treor räddade laget ur många svåra situationer. Ahonen som numera spelar i Borås Basket i den svenska ligan har ett bra skott och är hyfsad på bollhantering. Antagligen ännu lite för oerfaren för att bära en större roll. Hoppas jag har fel.

#15 Teemu Rannikko – point/shooting guard, 189 cm, 33 år
Teemu Rannikko är spelaren som I åratal hade Petteri Koponens roll I landslaget. En stor del av sin långa proffskarriär har Rannikko spenderat i Italien. Han har också spelat i den spanska ligan och i två repriser i Union Olimpija i Slovenien. Rannikko har en härlig blick för spelet och kan komma med de mest spektakulära passningarna. Åldern och speciellt skadorna har tyvärr tagit ut en del av sin rätt och Rannikko har blivit långsammare med åren. Ifall Rannikko hunnit nå toppformen nu kommer han att leverera en hel del treor och målgivande passningar. Han kommer att vara Dettmanns första val som back up för Koponen samtigt som duon också kommer att spela en hel del samtidigt.

Laget tränas alltså av Henrik Dettmann som med Tyskland vann VM-brons. Vid sin sida har han bland andra Pekka Salminen, Honka och Jukka Toijala Joensuun Kataja.