Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Soundgarden om återföreningen

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 15:50.
Soundgardens Chris Cornell som spelar gitarr

Soundgarden berättar i en exklusiv intervju för X3M om hur det var att sätta sig i replokalen tillsammans efter en paus på tolv år. Dessutom försöker vi få fram om det blir en till skiva eller inte.

Bildtext Kjell Simosas fick sätta sig i soffan med Kim Thayil och Matt Cameron från Soundgarden.

Soundgarden förbereder sig för spelningen på arenan i Helsingfors genom att äta tårta. Det är den legendariska gitarristen och ursprungsmedlemmen Kim Thayil som fyller år. Vi får en pratstund med Kim och slår oss ner i soffan tillsammans med trummisen Matt Cameron.

När man pratar med Soundgarden är återföreningen fortfarande det stora temat. Bandet dominerar musikhistorien på 90-talet och var en av de skapande krafterna bakom grungen. 2010 ställde de sig på scenen igen efter en paus på strax över tolv år. I vintras släppte de comebackskivan skivan King Animal.

Hur kändes det att gå in i replokalen första gången efter pausen?

- Det var lite obekvämt en stund. Sedan började vi lira och experimentera med ljud. Efter några dagar kändes det helt normalt, erkänner Matt.

Under de där första dagarna var det många minnen som kom tillbaka. Soundgarden är trots allt en enormt viktig del av bandmedlemmarnas liv.

- Vi hade glömt bort en del helt enkelt. Jag tror att en del av gitarrdelarna var bortglömda, flinar Matt och sneglar mot gitarristen.

Kim skrattar ett bullrigt och hest skratt och minns skämtsamt hur det var att återförenas.

- Vi hade väl glömt bort vem som spelade. "Var du med i det här bandet?", säger Kim.

Skrev låtar trots att bandet inte fanns

Trots att Soundgarden var splittrat i tolv år fanns bandet hela tiden i medlemmarnas medvetanden, också när de spelade och skrev låtar med andra band.

- Jag skrev hela tiden grejer som lät mer som vårt band. Jag lade dem på hyllan och tänkte att "kanske någon dag", säger Matt.

- Jag minns när jag skrev gitarriff. Det hände så ofta att jag var tvungen att bara avbryta en tanke, för jag märkte att det blev en Soundgarden-låt, fast utan Chris som sångare och Matt på trummorna. Varför bry sig då liksom? Det skulle ha blivit en B-version av en Soundgarden, berättar Kim.

När bandet återförenades blev det klart för dem att alla satt på högvis med idéer för nya låtar. När King Animal spelades in valde de ut tretton stycken.

- Det fanns ett par riktigt coola låtar som Matt skrivit som jag pushade för på slutrakan. De behövde en text eller lite mer arrangemang. Men vi kanske återkommer till dem nästa gång, säger Kim.

Det finns alltså många låtar kvar och även om bandet inte vill ge några definitiva svar riktigt ännu så lutar det mot att King Animal inte blir den sista skivan.

Halfway There från King Animal har förresten fått en video för bara några dagar sedan. Så här ser den ut.