Grupp som förebygger radikalisering upphör
I några år har en arbetsgrupp bestående av fyra poliser, fyra socialarbetare, två psykiatriska sjukskötare och en läkare jobbat med att förebygga radikalisering av unga i huvudstadsregionen. Nu kommer gruppen att splittras och i praktiken upphöra i sin nuvarande form.
Social- och hälsovårdsverket vid Helsingfors stad har betalat för de båda psykiatriska sjukskötarna och läkaren, men nu är pengarna slut. Staden uppger att projektpengarna upphör vid årsskiftet.
Kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen säger att gruppen inte kan fortsätta utan sjukskötarna.
- De psykiatriska sjukskötarna har haft en central roll då man i gruppen försökt förebygga brottslighet och radikalisering. Utan dem är arbetsgruppen som en sprinter som förlorat ena benet - resultatet är inte längre på en lika hög nivå, säger han.
Enligt Heinonen har gruppens resultat varit goda trots att man bara jobbat i några år.
- Det vi kan säga i det här skedet är att de vi haft som klienter inte har återgått till brottets bana efter att de varit klient hos oss. Men på lång sikt kan man ännu inte säga någonting om vilken inverkan den här arbetsgruppen haft på personer när det gäller att förebygga brott.
Staden har inte råd
Jarmo Heinonen är förhoppningsfull när det gäller en fortsättning och han hoppas att staden ännu tar fram de pengar som behövs.
Överskötare Jyrki Wehkalampi vid Helsingfors stad, som har varit med och byggt upp det här samarbetet, säger ändå att det budskap han fått är att finansieringen upphör vid årsskiftet.
- Det senaste beskedet är att verksamheten upphör vid årsskiftet. Det ekonomiska läget tvingar staden att spara och därför går det nu så här, säger Wehkalampi.
Wehkalampi jobbar som överskötare vid stadens skolhälsovård och är förman för de psykiatriska sjukskötare som är en del av arbetsgruppen.
Stadsfullmäktigeledamot Ville Jalovaara (SDP) frågade om gruppens framtid på fullmäktiges frågetimme i slutet av maj. Social- och hälsovårdsverket svarade då att det här projektet upphör, men att staden har ett motsvarande projekt vars uppgift är att utvärdera risken för psykiska problem bland unga.
Kommissarie Jarmo Heinonen säger att det inte alls är fråga om motsvarande projekt.
- Den här Baro-modellen är visserligen bra, men det är fråga om något helt annat än vårt samarbete över yrkesgränserna, säger Heinonen.
"Bästa sättet att förebygga radikalisering"
Jyrki Wehkalampi anser att samarbetet mellan olika yrkesgrupper är den bästa metoden när det gäller att förebygga radikalisering:
- Ett samarbete mellan polisen, socialarbetare och hälsovården är bäst på förebygga en radikalisering. Men förebyggande verksamhet är inte så trendigt nuförtiden eftersom resultatet inte syns direkt utan först efter flera år.
Jorma Heinonen säger att en målgrupp arbetsgruppen har är potentiella skolskjutare.
- Vi försöker se till enskilda aktörer och förebygga våld. En annan grupp som vi riktar in oss på är skinheads, men dessa är bara en liten del av vårt hela klientel som både består av brottslingar och brottsoffer. Mestadels är det fråga om unga människor, men vi försöker också till exempel förebygga familjevåld, säger Heinonen.
- Exempelvis kan en klient komma till oss via närpolisen, som noterar att samma person gjort sig skyldig till misshandel flera gånger efter varandra inom en kort tid. Personer som gjort sig skyldiga till våldsbrott är överrepresenterade bland våra klienter.
Heinonen uppskattar att efter att arbetsgruppen fick sin nuvarande form den 1 april 2012 har man haft omkring 2 000 klienter.