Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Språkproblem i veterinärvården

Från 2013
Uppdaterad 06.09.2013 08:53.
Veterinär Janne Sillman med sin hundassistent Peppi gör diagnos
Bild: Yle/Rinna Härkönen

De kommunala veterinärerna i Hangö, Raseborg och Ingå har fått en del kritik bland annat på Svenska Yles webbplats.Djurägare klagar på att man inte alltid får tag på en veterinär, och över brister i vården. Ett problem Sydspetsens miljöhälsa är medveten om är att alla veterinärer inte kan både svenska och finska.

Radio Vega Västnyland: Tvåspråkiga veterinärer saknas

Programmet är inte längre tillgängligt

Sydspetsens miljöhälsa sköter om veterinärvården i Hangö, Raseborg och Ingå. Veterinärmottagningar finns i Ekenäs, Karis och Ingå. Direktören för hälsoövervakningen, Katianna Kuula, får sällan höra några klagomål.

Vikarier kan inte alltid båda språken

Ett problem direktören för hälsoövervakningen, Katianna Kuula, ändå är medveten om, är att alla veterinärer inte talar både finska och svenska. De ordinarie veterinärerna kan båda språken, men så är inte alltid fallet med vikarierna. Det händer också, om än inte ofta, att en veterinärmottagning måste hålla stängt på grund av att inte någon vikarie finns tillhanda, berättar Kuula.

Veterinären får man tag på inom tre timmar

Enligt henne uppfyller veterinärjouren i Hangö, Raseborg och Ingå det nationella kravet på att man måste få tag på en veterinär inom tre timmar. Det händer att den enda veterinären som dejourerar opererar, och kan då inte genast svara i telefon. Men enligt vad Kuula vet ringer veterinären upp senare.

En del ringer jouren i onödan

Till en viss del ringer djurägare i onödan till veterinärjouren. Kuula säger att man förstås ska ringa om djuret mår dåligt och man inser att hjälp behövs. Men om det t.ex. kliar i tassen kan man gott och väl vänta till följande dag med att besöka veterinärmottagningen.

Den som är missnöjd med veterinärvården kan ta kontakt med Sydspetsens miljöhälsa eller Regionförvaltningsverket i Södra Finland, säger Katianna Kuula. Om det gäller arvoden, ska man ändå ta kontakt direkt med veterinären.