Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Byggförbundet utanför central inkomstuppgörelse - metall går med

Från 2013
Uppdaterad 06.09.2013 17:46.

Byggarbetarnas förbund stannar utanför den centrala inkomstuppgörelsen. Förbundets ordförande Matti Harjuniemi säger till Yle Nyheter att uppgörelsen sänker finländarnas köpkraft mer än vad man allmänt har försäkrat.

Styrelsen för Byggförbundet, som hör till fackcentralen FFC, samlas i dag för att ta ställning till uppgörelsen. Men Harjuniemi avvisar redan nu den möjligheten att uppgörelsen skulle få grönt ljus av förbundet.

Enligt Harjuniemi har budskapet varit klart negativt vid flera stora förtroendemannaträffar.

- Det betyder att jag kommer att föreslå för Byggförbundets styrelse att vi i lugn och ro förbereder oss för en egen avtalsrörelse och förhandlingar, som börjar i januari.

Byggförbundet har inte på länge gått med i centrala inkomstuppgörelser.

Att Byggförbundet också nu stannar utanför motiverar Harjuniemi dels med att byggbranschen har speciella problem som inte kan lösas inom ramen för ett centralt avtal, dels med att den nu aktuella uppgörelsen innebär ett rejält bortfall i köpkraften.

- De här köpkraftsuppskattningarna, som nu har figurerat i offentligheten, är dåligt motiverade. Man går ut med förväntningar om löneglidning och orealistiska skatteförväntningar och kanske också inflationsförväntningarna ligger på en orealistisk grund. Under de två åren misstänker jag att köpkraften minskar med tre procent, säger Harjuniemi.

Den uppgörelse, som löntagarcentralerna FFC, STTK och Akava enades om förra fredagen, löper på två år och höjer lönerna först med 20 euro i månaden och sedan med 0,4 procent. Fackcentralen FFC uppskattar att köpkraften sjunker med bara en procent.

Att Byggarbetarförbundet stannar utanför betyder i alla fall inte att uppgörelsen förfaller.

Metallförbundet går med i den inkomstpolitiska uppgörelsen

Metallförbundet säger ja till den centrala löneuppgörelsen, och fortsätter sina förhandlingar på basis av den.

Det fördes en livlig debatt vid fullmäktiges möte - men beslutet blev enhälligt.