Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Social fobi medikaliseras

Från 2013
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Ett glas med vatten och läkemedelsburkar
Bild: Yle

Radar: Går det att operera bort social fobi?

Programmet är inte längre tillgängligt

Hur många som lider av social fobi är svårt att uppskatta. Det kan röra sig om allt mellan 50 000 till 250 000 personer. Trenden är att mera ovanliga beteenden diagnostiseras som en psykisk åkomma som kan botas med mediciner. I förlängningen kan det här minska vår tolerans för vad som kan anses vara normalt beteende.

Vår tolerans för vad som anses normalt har minskat

För dem som lider av social fobi kan helt vanliga normala situationer bli ett stort problem. Radar talade med en kvinna i 40 årsålder som lider av social fobi. Hon vill vara anonym men säger att när hon rör sig bland många människor så kan hon få obehag.

- Det kan komma som från en klar himmel. Jag vill bort därifrån. Fulla bussar är ett ställe där jag känner av det. Det är mycket människor och jag sitter vid fönstret och bussen är full och de står i gången och sitter bredvid mig. Då kan jag känna att jag vill bort därifrån.

Det var först på 1980-talet som social fobi blev en psykiatrisk diagnos. En diagnos där det är fråga om rädsla för sociala situationer där man har att göra med andra människor och det finns en risk för att göra bort sig. Innan det så har man ansett att det har varit fråga om extrem blygsel.

"Onormalt" beteende blir en sjukdom

Nu verkar trenden inom psykiatrin gå mot att allt mer diagnostisera mera onormala beteenden. Det betyder att social fobi har medikaliserats, det vill säga att utskrivningen av mediciner har ökat och det i sin tur får negativa effekter. Det här är enligt Kristian Wahlbeck docent i psykiatri ett problem.

- En effekt är att problem som hör till livet som sorg, rädsla och bekymmer medikaliseras, det vill säga man börjar se dem som medicinska problem där man behöver sätta in medicinsk behandling.

Det finns flera intressen som driver på den här utvecklingen. Det är läkemedelsindustrins och terapiindustrins intressen att öka försäljningen av mediciner och behandlingar.

- Social fobi har också råkat ut för detta fenomen. Vår tolerans för vad som anses normalt har minskat och allt fler mänskliga beteenden. Också det att vara blyg och tillbakadragen, hänförs nu till det som anses avvikande och något som behöver behandling. Det här betyder att vi människor fråntas allt mera av det vi kan kalla egenmakt, det vill säga känslan av att vi har kontroll över våra liv, att vi kan acceptera oss själva sådana som vi är. Jag tycker det här är en bekymmersam utveckling, säger Kristian Wahlbeck.

Social fobi kan också opereras bort men det är en kontroversiell lösning.
Lyssna på Radar om: Sociala fobier.

Läs också:
Rampfeber gör vardagen svår

Mer om ämnet på Yle Arenan