Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kan man operera bort social fobi?

Från 2013
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.

Radar: Går det att operera bort social fobi?

Programmet är inte längre tillgängligt

Radar: Går det att operera bort social fobi?

Programmet är inte längre tillgängligt

Endoskopisk sympatisk blockad hjälper mänskor som lider av social fobi mer än någon annan vårdform, säger kirurg Timo Telaranta. Han har utvecklat en operationsform och marknadsför den på hemsidor och tidningar. Men metoden är inte tillräckligt väl dokumenterad och det finns en risk för oåterkalleliga biverkningar, anser en psykiatrer.

Själva ingreppet går snabbt. Patienten är nersövd. Det tar knappt en timme. Priset för operationen är 5000 euro. Timo Telaranta applicerar en klämmare på nerven som reglererar det sympatiska nervsystemet. Om patienten får biverkningar, kan klämmaren tas bort inom en månad.

Radar: Går det att operera bort social fobi?

Programmet är inte längre tillgängligt

- Men det måste göras inom en månad, för att få ett bra resultat.

Bildtext Kirurg Timo Telaranta utför kontroversiella operationer
Bild: YLE/Patrik Skön

När vi träffas går han igenom samtal som han missade medan han var i operationssalen. Bland annat är det annonsavdelning från svenska Aftonbladet som har ringt upp. Telaranta kommer överens om att fortsätta marknadsföringen via deras hemsida. Han får patienter från hela världen. Under årens lopp har han gjort närmare 4000 operationer.

- De hittar mig via internet, säger han.

Psykiatrin tveksam

Men metoden är kontroversiell och har inte blivit allmänt godkänd.

- Jag känner till att den används, men det skulle behövas betydligt mer forskning kring de långvariga effekterna av den, säger Jesper Ekelund professor i psykiatri vid Helsingfors universitet.

Kristian Wahlbeck är psykiater och utvecklingsdirektör på Föreningen för Mental hälsa. Han säger sig få samtal av mänskor som är nyfikna på metoden. Han rekommenderar inte att någon gör en operation.

- Det här är en metod som man ska ta till i sista hand först när man genomgått adekvata behandlingsförsök med psykoterapi och mediciner, konstaterar han.

Timo Telaranta har gjort operationer i årtionden. Kristian Wahlbeck säger att han är förvånad över att Valvira, tillstånds och tillsynsverket för social och hälsovården, inte har ingripit .

Extrem metod
- Det här är en extrem metod, det här är inget som man ska marknadsföra till den stora allmänheten, säger Wahlbeck.

Valvira säger att de inte avgör vilka metoder som används inom medicin. Men operation mot social fobi kan inte rekommenderas.

- Det hör inte till vår uppgift att bedöma vilka metoder läkare använder eller inte använder, berättar Markus Henriksson vid Valvira.

Övervakande myndigheter har tidigare gett Timo Telaranta anmärkningar. Ifjol gav Valvira Timo Telaranta en skriftlig varning. Telaranta har överklagat beslutet, så beslutet har inte vunnit laga kraft.
Mera om Telaranta och kritiken i Radar.

Läs också:
Missnöjd kirurg ringer upp
Social fobi har också medikaliserats.

Mer om ämnet på Yle Arenan