Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Från botten av badkaret till de kriminellas kompis

Från 2013
Uppdaterad 11.09.2013 14:16.
Bildtext Mikael Maltzeff hittade vägen ur det tuffa livet.

Mikael Maltzeffs ungdom var ingen finlandssvensk Kulturfonden-bubbla. Redan som 13-åring provade han på hasch. Ett par år senare stannade han på klassen. Därifrån gick det bara utför.

- Jag bytte till en finskspråkig skola och där fanns alla möjliga finurliga typer. Jag började dricka mera och röka på oftare.

Det tog inte länge innan Mikael provade på tyngre droger.

- Jag måste visa för dem jag hängde med att jag är lika tuff som dem. Därifrån gick det snabbt vidare. Jag märkte det inte ens själv.

Som 15-åring fick han sitt första straff och blev därmed stämplad för livet. Mikael tiger fortfarande om sina brott. Trots att det gått många år är han rädd att avslöjanden skulle leda till åtal.

Knark och tv-spel som dagsprogram

Efter många år av ett instabilt liv insåg Mikael att han måste göra något.

- Jag hade cyklat i flera timmar och gömde mig efter det i en mörk källare. Jag trodde att någon var efter mig. Jag låg också i badkaret och var rädd att polisen skulle ta mig.

Men han lyckades endast skära ner på de tyngre drogerna. Han drack fortfarande alkohol och rökte hasch.

- Dagarna gick ut på att jag tände bongen tio minuter efter att jag vaknat. Sedan spelade jag Playstation och drack öl. Samma upprepades följande dag.

Mikael säger att ingen myndighet kan uppmana unga att sluta missbruka. Beslutet att skärpa sig och söka hjälp kommer från en själv.

- Direkt när jag stängde dörren till läkaren började jag gråta. Jag orkade inte längre.

Avskurna öron avskräcker

I dag går det betydligt bättre för Mikael Maltzeff. 29-åringen är utbildad ungdomsledare och gör sin praktik på Kris (Kriminellas revansch i samhället).

- Det finns två lagar i Finland. Den Finska lagen och de kriminellas lag. På Kris kan man berätta om vad som helst. Man behöver inte vara rädd att polisen tar fast en. Ingenting går vidare från oss.

Mikael berättar att det är helt vanliga diskussioner som förs i Kris. De dricker kaffe och äter en bulle samtidigt som de snackar om precis vad som helst. Målet är att göra kunderna bekväma.

- Människor som kommit ut ur fängelset har mera förtroende för oss som gått livets skola. De litar och lyssnar inte på en socionom som endast suttit på skolbänken.

Mikael är en av de yngre på Kris och nu efterlyser han flera unga som kan hjälpa till.

- Många av kunderna är 60 år gamla och har suttit halva sitt liv i fängelser. När en sådan berättar om hur han skurit av någons öra avskräcker de många unga från att komma till oss.