Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utländska studerande uppskattar Borgå

Från 2013
Bildtext Point College i Borgå har en internationell linje
Bild: Yle/Carmela Walder

Allt fler utländska studerande söker sig till Borgå. Point College, Haaga Helia och Borgå folkakademi har internationella linjer. Många bor i Borgå, men en del pendlar också frn Helsingfors.

Ramesh Kimire från Nepal kom hit på rekommendation av sina släktingar. Han uppskattar nivån på utbildningen vid Point College. Utbildningen är pratiskt med bra kontakter till businessvärlden, säger han.

Ramesh Kamire uppskattar den internationella stämningen i klassen. Studerandena kommer från 22 olika länder. Alla bidrar till diskussionerna och grupparbetena med erfarenheter från den egna kulturen och hemlandet och det här tillför mycket säger Ramesh Kimire.

Internationella studerande upplever Borgå som en trivsam stad och Borgåborna som vänliga mänskor, men den kalla vintern är en tuff erfarenhet för många som kommer från varmare länder.

Don Dang Quang kom till Borgå från Vietman enkom för att studera. Han fann Point College på webben, sedan sparade han pengar och lånade också pengar av sina föräldrar för visumet. Nu jobbar han vid sidan om studierna som postutdelare på morgonnatten. Det är tungt säger han.

Trots att Don Dang Quang har trivts i Borgå så planerar han att snart flytta till Helsingfors för att fortsätta studera där. Han vill känna hurudant det är att bo på en större ort.

Sari Gustafsson som är rektor för Point College förklarar att den internationella linjen är populär för att många utlänningar som kommer till Finland redan har en utbildning på studentnivå. Flera av de internationella studerande vid Point College fortsätter sina studier vid Haaga-Helia.