Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Missnöjd kirurg ringer upp

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.

Kirurg Timo Telaranta ringer upp efter sändningen. Han är väldigt besviken på innehållet i programmet.

Jag har inte lyft upp den allra viktigaste undersökningen, säger han. Under vårt samarbete skickade han mig en artikel av chilensk professor i psykiatri. Den jämför behandlingen av social fobi med medicinering, operation eller ingen vård alls. Slutresultatet var att operationen är det bästa alternativet. Jag nämnde inte den undersökningen i programmet. Varför?

I ett radioprogram ryms en viss mängd information med. Jag lyfte inte heller i detalj fram någon annan undersökning som den entydiga sanningen. Kirurg Timo Telaranta fick utgående ifrån sin erfarenhet och de undersökningar han tagit del av berätta och berömma sin metod. Medan de som var kritiska till metoden fick berätta om sin uppfattning.

Men här är resultatet av undersökningen.
Innovations in Clinical Neuroscience publicerade i november 2011, en undersökning som visar att 89 procent av klienter som opererades var nöjda. Men motsvarande siffra för de som medicinerades var 59 procent. Antalet patienter som opererades var 105, antalet som medicinerades var 101. 14 personer inte fick någon behandling.

Vilken slutsats ska vi dra? Jag vet inte, fortfarande väcks frågor.
I undersökningen följde man upp patienterna i allt från en månad till 64 månader (genomsnitt 11 månader), är det en lång eller en kort tid? Är skillnaden 89-59 avgörande? I korgboll så vore det klara siffror, men nu handlar det inte om basket. Frågan om hur vi behandlar social fobi kommer inte att avgöras av en vetenskaplig artikel. Ämnet är för komplicerat för det.

Läs också:
Kan man operera bort social fobi?

Mer om ämnet på Yle Arenan