Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriens äldsta kristna by erövrad av islamister

Från 2013
Uppdaterad 08.09.2013 13:33.
Den urgamka kristna staden Maloula i Syrien
Bildtext Bild från Maaloula
Bild: Heretiq (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons from Wikimedia Commons

Den terrorstämplade islamistiska rebellrörelsen Jabhat al-Nusra har erövrat Syriens äldsta kristna by Maaloula. Orten är en av de enda kvarvarande platserna på jorden där det talas västarameiska, samma språk som Jesus ska ha talat.

Maaloula ligger i en bergig trakt i västra Syrien, bara 56 kilometer nordost om huvudstaden Damaskus. Majoriteten av de ungefär 5 000 invånarna är kristna. Orten är en av tre kvarvarande platser på jorden där det talas västarameiska, samma dialekt av arameiska som Jesus ska ha talat. De andra två platserna där det talas västarameiska är två mindre byar i närheten av Maaloula.

Maaloula var skonat från inbördeskrigets härjningar fram till den här veckan. I onsdags detonerade en jordansk jihadist en bilbomb vid infarten till byn. Några regeringssoldater dödades och islamistrebeller rullade in i byn. Sedan dess har Jabhat al-Nusra och regeringstrogna trupper stridit i Maaloula. Nu uppger nyhetsbyrån AFP att regeringsstyrkorna har dragit sig till utkanterna av Maaloula, åtminstone tillfälligt.

Sårbart samhälle

Den ansedda Syrienbloggen Syrian Comment har publicerat en lång artikel om Maaloula där invånare också kommer till tals. En del av dem är kritiska mot Assad-regimen, men rädslan för islamistrebellerna är större än motviljan mot regimen.

Maaloula har tidigare tagit emot flyktingar från krigshärjade orter i regionen. Nu finns det risk för att invånarna själva tvingas på flykt.

Förutom invånarna med sitt unika språk så är även ortens historiska byggnadsarv hotat. Där finns många uråldriga kloster, kyrkor och andra helgedomar. En av de invånare som intervjuas av Syrian Comment konstaterar att Maaloula nu hotas av samma öde som redan drabbat så många platser i Syrien. Först kommer rebellerna och sedan bombas orten sönder och samman av regeringsstyrkor.

Dessutom har det redan förekommit obekräftade uppgifter om att islamistrebeller skulle ha plundrat en del helgedomar i Maaloula.

Obamas dilemma

Maaloula kan också tjäna som en illustration till det dilemma som den amerikanska administrationen står inför då den nu planerar en militär vedergällningsaktion för den kemvapenattack som den syriska regimen misstänks för.

USA och dess allierade vill inte att en väpnad aktion mot regimen samtidigt stärker rebellgrupper som Jabhat al-Nusra, den ännu extremare Islamiska i Irak och Levanten eller andra islamistgrupperingar.

På måndagen inleder president Barack Obama en regelrätt övertalningsoffensiv för att få kongressledamöterna och det amerikanska folket att förstå att en vedergällningsaktion mot Syrien är det enda rätta. På måndag kväll ska han ge intervjuer om Syrien till hela sex amerikanska TV-kanaler. På tisdag kväll ska han hålla ett TV-tal om Syrien.

Rapporter som den om Maaloula hjälper honom inte.