Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svartåskolorna i väldigt dåligt skick

Från 2013
Svartå skola.
Bildtext Svartå skola är i så dåligt skick att den måste kanske stängas.
Bild: YLE/Mikaela Sonck

I Svartå är skolorna i så dåligt skick att det snart inte längre går att använda dem. Det är den finska undervisningschefen Jukka Hautaviita som slår larm inför mötet i bildningsnämndens finska sektion (11.9).

Han föreslår att Raseborg i en nära framtid renoverar både Svartå skola och den finska skolan Mustion koulu. Undervisningschefen anser också att de övergivna planerna på ett skolcentrum borde plockas fram igen.

Trots att det blir dyrt, kan det på sikt vara motiverat, enligt Hautaviita, eftersom stadens övriga funktioner i Svartå kunde finnas i skolcentrumet, som då kunde kallas någonting annat. Frågan om skolorna i Svartå är en politisk långkörare som har stötts och blötts i många repriser under årens lopp.

Frågan delar politiker i Karis

I Karis delade frågan politikerna kraftigt i två läger. År 2011 planerade Raseborgs stad att bygga ett gemensamt skolcentrum med bland annat gemensam gymnastiksal och plats för bibliotek samt hälsovårdsmottagning.

Men eftersom en tillbyggnad skulle ha blivit för dyr, beslöt stadsfullmäktige i november 2011 att skolorna i Svartå i stället ska renoveras och förbättras. Senare föll ändå Svartåskolorna bort från stadens ekonomiplan.

Läs tidigare artikel i ämnet här