Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arbets- och näringsbyråerna försvinner i Åbotrakten

Från 2013
Uppdaterad 09.09.2013 16:12.
Arbets- och näringsbyrån i Åbo
Bild: Yle/ Nora Engström

De som är utan jobb i Åboregionen ska i fortsättningen åka in till Åbo om de behöver hjälp med att hitta arbete.

Under våren har en arbetsgrupp vid NTM-centralen arbetat fram ett förslag för hur servicen vid arbets- och näringsbyråerna i Egentliga Finland ska se ut i Finland.

Enligt förslaget ska det i framtiden endast finnas personal på plats vid byråerna i Nystad, Loimaa, Salo och Åbo. Det här betyder att arbets- och näringsbyråerna i Pargas, S:t Karins, Reso, Lundo och Pemar kommer att stänga. Även arbets- och näringsbyråns service på Kimitoön är stängningshotad.

Enligt utvecklingschef Kjell Henrichson vid Egentliga Finlands NTM-central är det ännu oklart hur servicen vid byråerna kommer att se ut i framtiden men att kommunerna sannolikt kommer att få en större betydelse.

- I förslaget finns inbakat olika sätt att samarbete med kommunerna. Förslaget utesluter inte att vår tjänsteman i Åbo reser ut till kunden i fråga. Det beror på vilken service kunden behöver. Utvecklingen går också mot att kunder tar kontakt med de offentliga serviceinrättningarna via till exempel telefon, video eller andra elektroniska system, säger Henrichson.

I framtiden kommer också TE_centralen att satsa på små samservice-enheter. Via de här enheterna kan man få videokontakt med personalen på arbets- och näringsbyrån i Åbo.

Personalen kommer inte att sägas upp.

NTM-centralens förslag har presenterats för de berörda kommunerna som har tid på sig till den sista september att komma med ett utlåtande.