Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestads sparkur fortsätter

Kristinestad

För få frivilliga sparledigheter har tagits ut i Kristinestad. Bland annat det ledde till att staden inledde samarbetsförhandlingar i onsdags förra veckan.

- Vi märkte att de frivilliga ledigheterna gav inbesparingar på bara 55 000 euro då beredningen gjordes för två veckor sedan, säger stadsdirektör Riitta El Nemr.
Då sparkravet är över 600 000 euro beslöts om samarbetsförhandlingar.
- Nu har summa ökat till 100 000 och stiger ännu till 200 000 - vi får se ännu, allt är möjligt i detta skede, säger El-Nemr.

Totalt 1,8 miljoner per år ska skäras ned av fastighetskostnader, personalutgifter och anskaffningar. Kravet var att alla sektorer ska minska sina utgifter med 2%. Endast tekniska centralen och förvaltningscentralen har lyckats med det hittills.

Nästan alla sektorchefer har tagit den här ledigheten på sju dagar, och också andra mellanchefer och andra som jobbar har tagit ledigt. Andra åtgärder har varit att låta bli att anställa vikarier eller låta bli att anställa om det funnits en öppen befattning.
- Duktigt jobbat, säger El Nemr.

Permitteringar en sista utväg

Stadens ledning har velat undvika permitteringar och stadsdirektören hoppas att förvaltningarna ännu hinner hitta kreativa lösningar.
- Men det är en sista möjlighet som också många andra kommuner har använt. Det är beklagligt men jag hoppas att förvaltningar hittar andra vägar. Vi har ännu tid och då tiden är kort så kanske de blir innovativa och hittar också andra lösningar, säger Ritta El Nemr.

Samarbetsförhandlingarna fortsätter med nästa möte om ett par veckor. Fram till den 20 september har förvaltningarna tid att hitta lösningar.