Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Min turkvot är förbrukad”

Från 2013
Uppdaterad 09.09.2013 22:02.
Bildtext Kari Hotakainen
Bild: Yle/Sam Stäuber

Kari Hotakainen, författare och aktuell med boken Luonnon laki, råkade för ett och ett halvt år sedan ut för en mycket svår trafikolycka i Renko. I olyckan omkom två personer som satt i den mötande bilen som körde på fel sida av vägen. Kari, som skadades allvarligt och som vårdades på sjukhus nästan ett år, fortsätter nu med rehabiliteringen på egen hand.

Kari Hotakainen hade börjat skriva sin bok redan före olyckan. Då hade han placerat händelserna i ett servicehus och tanken var att via de inneboendena och deras anhöriga gå igenom hur vårt välfärdssamhälle fungerar och hur vi använder skattepengarna. Kollisionen förändrade allting, bland annat höll han på att mista livet. Under sjukhusvistelsen insåg han att han lever i ett skatteparadis, säger han

- Plötsligt levde jag själv mitt inne i min roman, säger Kari Hotakainen. Där skattepengarna tjänade sitt verkliga syfte.

En man som aldrig råkar ut för något

Kari säger att han alltid har tyckt att en författare inte ska skriva om sitt eget liv, i synnerhet inte han som är en man som aldrig råkar ut för något. Plötsligt hände det lite för mycket och han upplevde att han hade en skyldighet gentemot sig själv att skriva om det som hänt. Han fick en ny synvinkel på alltihop.

Bilen han körde blev helt förstörd och det är svårt att förstå att någon klarat sig levande ur den. Kari säger att den gamla bilen med tjocka plåtar antagligen räddade honom. Av okända orsaker kom en bil rakt emot honom på hans sida av körfältet. Han hann aldrig förstå vad som höll på att hända. Han minns ingenting av själva olyckan men han minns tydligt allt som hände under de 55 minuter det tog att få ut honom ur bilen. De minuterna har han också återgett i sin bok.

- Jag hade tur, jag tror jag har förbrukat min turkvot för det här livet, säger han.

Nya tankar

Kari Hotakainens tankevärld har förändrats en hel del efter kollisionen. Han säger att även om han alltid varit en glad skattebetalare har han också hängivit sig till gnäll och kritik. Under sjukhusperioden hade han tid att fundera på svårigheten att dela upp skattemedlen rättvist och jämnt. Det är så lätt att kritisera och alla tänker mest på sig själv.

Efter sjukhusvistelsen kände han att han vill betala tillbaka sin skuld. Att det nu är hans tur att göra sin andel och sköta resten av rehabiliteringen själv. Han har också skuldkänslor för vad som hände de andra i kollisionen. Han har insett betydelsen av att faktiskt få leva.

- Det svåraste är att veta hur jag nu ska leva det liv som jag fick som gåva, säger Kari.

Boken tänker Kari ge till sjukhuset där han vårdades, han är intresserad av vad de tycker om det han skrivit om deras vardag. Han har också använt deras expertis i boken, men ingen borde kunna direkt identifiera sig med personerna. Författarens viktigaste redskap är fantasin och det är egentligen detsamma som empati. Han vill inte att någon ska känna sig besvärad av boken.

Övriga gäster i programmet är finska mästaren i bikinifitness Sara Back och musikern Jussu Pöyhönen.

Programmet kan ses på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan