Hoppa till huvudinnehåll

Vega

"Kör över - eller bli själv överkörd"

Från 2013
Uppdaterad 25.10.2013 09:15.
Centralidrottsplan i Borgå.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Amerikansk fotboll är en kontaktsport av rang, och är du inte mentalt och fysiskt på topp, har du ingenting att hämta. Det säger Joakim Jakobsson, som är running back i Wasa Royals, de senaste säsongernas utropstecken i sporten i Finland. Royals har gjort rent hus i seriesystemet i år och avancerar, om de ekonomiska realiteterna löser sig, till division ett nästa år.

I årets division två vann de alla sina 9 matcher och släppte inte in en enda poäng i finalen nyligen. - Vi har tränat hårdast av alla lag inför säsongen, verkligen satsat på fysiken och det blev en grundbult för självförtroendet som är a och o inom amerikansk fotboll, säger Jakobsson. - I denhär sporten är det viktigt att varje spelare förstår sin roll och underordnar sig systemet, och i Royals har dethär fungerat fint.

- Vi är kaxiga javisst, säger Jakobsson, vi pumpar upp adrenalinet till max och tror på oss själva. Adrenalinet gör också att man inte känner smällarna lika bra, det gör helt enkelt inte så ont. - att gå in för en match och inte vara säkra på oss själva är en omöjlighet, då kan vi lika gärna lägga av.

Utanför spelplanen är Joakim Jakobsson from som ett lamm, bor med fru, dotter och hund i radhus i Vasa.