Vattenandelslag i kris
Glesbygdens vattenförsörjning är i kris säger man på Kommunförbundet. Det finns vattenandelslag som misskött sin ekonomi och är konkursfärdiga. Dessutom visar inte de unga intresse för förtroendeuppdrag i andelslagens styrelser.
- Vi har en situation där de som i tiden byggt upp andelslagens vattenförsörjning håller på att bli ålderstigna, säger sakkunnige Christell Åström på Kommunförbundet.
- Unga i glesbygden vill inte ta över ofta i rädsla för det ansvar som ett styrelseuppdrag för med sig, säger Åström.
Kommunförbundet och berörda ministerier skall publicera en diger handbok på nätet där man berättar hur ett vattenandelslag skall skötas. Den här e-handboken finns tillsvidare enbart på finska.
- Det är inte fråga om så invecklade saker. Förstås gäller det att sätta in sig i ekonomiska och tekniska frågor, säger Åström. Hon påminner att det alltid finns experthjälp som kan anlitas.
- En välskött vatten-och avloppsförsörjning håller glesbygden levande, påminner Christell Åström
Det finns omkring 1 500 vattenandelslag i Finland. Andelslagen står för tio procent av vattenförsörjningen. Det finns allt från små andelslag, med ett tiotal medlemmar till stora, med ett medlemsantal på flera hundra.
Kommunförbundet berättar att det finns vattenandelslag som är konkursfärdiga. Sådana finns inte i Svenskfinland. Men en del glesbygdskommuner är oroade eftersom de gått i borgen för förhållandevis stora lån som andelslagen tagit.