Velasco: Bakom stängda dörrar fortgår missförhållanden
- Det finns väldigt många missförhållanden inom barn- och ungdomsvården samt psykiatrin, och de pågår rakt framför ögonen på oss, säger Daniel Velasco, grävande journalist på Sveriges Radio.

Radiohuset: Daniel Velasco om Den fastspända flickan
Daniel Velasco har gjort den uppmärksammade tvådelade dokumentären Den fastspända flickan.
Han har följt med en flicka, som han kallar Nora, i över tre år. Nora har ett självskadebeteende och hamnar in i en ond spiral där hon skickas runt mellan olika anstalter och aldrig får den vård den hon behöver och har rätt till.
Prostituerade sig på vårdhem - personalen ingrep inte
Från början hade Velasco två frågeställningar: Att ta reda på hur 17-åriga Nora tilläts prostituera sig på ett behandlingshem i Sverige, utan att någon i personalen ingrep, och varför förundersökningarna mot de män som köpt sex av den minderåriga Nora läggs ner. Sen växer dokumentären och blir en berättelse om maktmissbruk, om en kamp för att få vård och om att inte bli trodd. Under arbetet med dokumentären kom det fram att mannen som spänt fast och grovt våldtagit Nora är polischefen Göran Lindberg.
I Sverige har dokumentären gett upphov till en stor debatt om hur psykiatrin egentligen mår.
- Framför allt om psykiatrins sätt att bemöta patienter som man tror sig veta har vissa diagnoser, till exempel emotionell instabil personlighetsstörning, säger Velasco.
Velasco tror att det finns en fara för att det uppstår problem inom all sluten verksamhet med väldigt lite insyn.
- Där kan det uppstå problem som kan pågå väldigt länge innan de uppdagas eftersom de som det handlar om inte blir hörda eller trodda, säger Velasco.
Varför lyssnar folk inte på personernas berättelser?
- Många unga tänker inte på att anmäla om de blivit felaktigt behandlade. Människor litar heller inte på en ung person, som kanske dessutom åkt fast för något brott, på samma sätt som man litar på vuxna personer.
Velasco drar paralleller till vanvårdsutredningen som lyfter fram vanvård som pågått i fosterhem i Sverige.
- En 15-åring kanske blir trodd först när han är 65 år och i nästa vanvårdsutredning får berätta om dumheter som pågick i vår ungdomsvård nu.
Velasco tror att många inom vården är rädda för att tipsa om missförhållanden i rädsla för att förlora sina jobb.
- Det finns faktiskt de som påtalat missförhållanden och sedan förlorat jobbet. Men till en journalist kan man alltid höra av sig med meddelarskydd - vilket betyder att journalisten har en skyldighet att skydda dig som källa, i alla fall i Sverige.
Källskyddet i Finland är inte lika starkt som i Sverige.
Lyssna på hela intervjun med Daniel Velasco i länkarna nedan. Skicka gärna in kommentarer och tips. Pågår det liknande saker bakom stängda dörrar i Finland?
Den fastspända flickan. Del 1/2
Den fastspända flickan. Del 2/2