Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungdomsförbund får skarp kritik

Från 2013
Uppdaterad 10.09.2013 11:52.
Kimmo Sasi
Bild: Yle

De unga samlingspartisternas principprogram får skarp kritik från många håll. Många är förbluffade över förslaget att slopa förbudet om hets mot folkgrupp. Också Samlingspartiets riksdagsledamot Kimmo Sasi tar avstånd från flera punkter i programmet.

Svenska Folkpartiets ungdomsorganisation Svensk Ungdom ställer sig mycket kritiskt till förslaget att avskaffa minoritetsombudsmannen och begränsa antalet kvotflyktingar.

Niklas Mannolk valdes till SU-ordförande den 29 april 2012.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

- Påståendet att det kunde vara till ekonomisk nytta för Finland är inte bara populistiskt och inhumant utan också mycket kortsiktigt. Det är människor vi talar om, säger förbundsordförande Niklas Mannfolk i ett pressmeddelande.

Lipponen: Flirt med rasismen

Riksdagsledamoten Päivi Lipponen (SDP) undrar över förslaget att slopa förbudet för hets mot folkgrupp.

- Vilken är den folkgrupp som vi först kunde börja hetsa mot, frågar sig Lipponen.

- Inom Samlingspartiet har man underskattat ungdomsförbundets radikala åsikter och ansett dem vara överslag av fåniga unga som man har kunnat småle åt. Jag väntar mig att Samlingspartiet senast nu frånsäger sig en ideologi som flirtar med rasismen, säger Päivi Lipponen.

Ledningen bör ta avstånd

Centerpartiets EU:parlamentariker Hannu Takkula är oroad över de samlingspartistiska ungas principprogram. Det verkar att grunda sig på en rasistisk och isolerande världsbild.

Hannu Takkula
Bild: Yle

Också Takkula anser det speciellt förvirrande att man vill slopa förbudet om hets mot folkgrupp.

- De här unga har helt missat lärdomarna av historien. Till och med en ytlig granskning av händelserna under det förra århundradet visar att efter hatprat följer förtryck och våld, som då de breder ut sig förintar samhället, säger Takkula.

- Det är upprörande om dylika övermodiga, själviska värden representeras också allmännare inom landets ledande regeringsparti. Takkula väntar sig att regeringspartiet Samlingspartiets ledning genast tar avstånd från sitt ungdomsförbunds oöverlagda åsikter, om det inte är så att de är av samma åsikt.

Sasi tar avstånd

Samlingspartiets riksdagsledamot Kimmo Sasi tar avstånd från flera punkter i ungdomsorganisationens program, men visar ändå förståelse för rörelsen.

- De är väldigt radikala och jag omfattar inte alla idéer, men jag måste ändå säga att vårt samhälle behöver stora förändringar och radikala förslag ska inte genast fördömas, säger Sasi.

Sasi vill till exempel vara försiktig då det gäller hatprat och då det gäller kollektivavtalens bindande verkan behövs mera flexibilitet men hela systemet kan inte slopas, säger Sasi.

Att avkriminalisera hets mot folkgrupp är också problematiskt. Det är viktigt att kunna visa att man inte godkänner hatprat, säger Sasi.

Samlingspartiet godkänner inte rasism och kämpar aktivt mot den men att stämpla samlingspartiets ungas förslag som rasistiskt är att gå för långt, menar Sasi.

Läs också:

Radikala förslag från unga samlingspartister

Diskussion om artikeln