Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bär gör gott

Från 2013
Uppdaterad 10.09.2013 08:34.
Blåbär.
Bild: Yle/Marcus Nordström

Nu under bärsäsongen gäller det att speciellt ta vara på havtorn och blåbär. Dagligt intag av bären minskar risken för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar.

Ny forskning visar att havtorn och blåbär har stora hälsoeffekter på personer som finns i riskgruppen för hjärt- och kärlsjukdomar. Bären förbättrade blodvärden också på fullständigt friska personer, men de som fanns i riskgruppen drog större nytta av att äta bären. Det kom fram i en stor bärundersökning i samarbete mellan Åbo universitet, Uleåborgs universitet och Östra Finlands universitet.

- Alla som deltog i undersökningen var friska, men en del av testpersonerna hade en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. I undersökningen framkom att de som tillhörde riskgruppen uppnådde större hälsoeffekter av att äta bären, säger Heikki Kallio, forskningsledare och professor i livsmedelskemi vid Åbo universitet.

I undersökningen deltog 80 kvinnor som dagligen i en månads tid åt 100 gram blåbärsprodukter och 20 gram havtornsprodukter, vilket motsvarar 100 gram färska bär.

- Med större portioner hade effekterna kunnat vara ännu större, men vi ville att mängden är sådan som är möjlig att uppnå i vardagen, säger Kallio.

Kallio påminner om att det handlar om livsmedelsforskning och inte om läkemedel och därför kan man inte säga att bär botar. Men det råder ingen tvekan om att det är bättre att äta bär än att inte göra det.

Det lönar sig att äta blåbär

Diskussion om artikeln