Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunikationsministern: Kan vara trojansk häst

Från 2013
Uppdaterad 10.09.2013 19:28.
Nyhetsinslag: Kommunikationsministern om gemensam telemarknad - Spela upp på Arenan

De första kommentarerna till EU-komissionens förslag om att mottagning av telefonsamtal i EU-området skulle bli kostnadsfritt är försiktiga.

Kommunikationsminister Pia Viitanen säger att vi måste övervaka att telemarknaden inte harmoniseras för mycket. - Priserna för samtal inom EU-området kan sjunka märkbart i och med ett nytt förslag från EU-kommissionen. Mottagning av telefonsamtal inom EU-området kan bli kostnadsfritt redan nästa sommar. Det är en av följderna av det förslag till ett gemensamt telemarknadsområde för EU som EU-kommissionen presenterar.

"Borde inte bli dyrare"

Kommissionen driver på strukturella reformer som i framtiden skulle leda till färre mobiloperatörer inom EU-området.

– I princip är EU-komissionens förslag bra, säger kommunikationsministern Pia Viitanen (SDP), men vi måste övervaka att telemarknaden inte harmoniseras för mycket. Telekostnaderna är låga i Finland i förhållande till övriga Europa.

Kommer det att bli dyrare för oss?

– Vi utgår i från att priserna inte ska stiga, svarar Viitanen, men till det här paketet hör också de så kallade roaming-kostnaderna. Vi måste undersöka konsekvenserna av förslaget. Det är bra att roamingavgifterna försvinner utomlands men vi måste vara noggranna med att det här inte är en trojansk häst som höjer telepriserna här hemma i Finland.

"Förmånliga dataförbindelser nationellt intresse"

Men det är inte säkert att kommissionens omfattande initiativ går igenom i sin nuvarande form och träder i kraft i sommar, som det är tänkt. Det krävs också grönt ljus av Europaparlamentet och ministerrådet.

– Vårt nationella intresse är att finländarna också i fortsättningen har förmånliga, fungerande och kvalitativa dataförbindelser, sammanfattar kommunikationsministern Pia Viitanen.

Viitanen understryker att det är viktigt att vara noggrann då bedömningar ska göras.

Diskussion om artikeln