Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fin spannmålsskörd i år

Från 2013
Uppdaterad 10.09.2013 23:15.

Spannmålsskörden blir i år ovanligt lyckad både till mängd och kvalitet. Redan nu är det mesta tröskat och också höstsådden har gått bra.

Orsaken är de gynnsamma väderförhållandena under hela växt-och skördeperioden. Det här kommer fram i Pro Agrias årliga skördeöversikt.

Det är inte ofta åkrarna har bara växtstubben kvar i början av september - allt är tröskat och torkat, åtminstone i Nyland och Åboland.

Jordbrukare Anders Ingman från Sibbo är nöjd.

– Vi fick bra sått allt i god tid på våren och sedan regnade det lämpligt så att grödorna grodde bra. Sommaren var förstås en aning torr, det kunde ha regnat mer i juni och juli men trösktiden har ju varit otroligt fin.

Redan nu vet Anders Ingman att säden är av så god kvalitet att den går att sälja som brödsäd. För det mesta brukar skörden duga bara som fodersäd och då får man förstås ett sämre pris.

I fjol regnade mycket bort

Också i Österbotten är det mesta skördat förutom senare vetesorter och oljeväxter.

Också där är jordbrukarna överlag nöjda; en varm sommar med passligt med regn som räddade den försenade sådden, summerar Pro Agria situationen i Österbotten. Säsongen har alltså varit den helt motsatta mot fjolårets då många jordbrukare fick se sin skörd regna bort.

– När jag fick det sista tröskat i slutet av oktober i fjol var det ganska tungt. Men man får ta nya tag och komma igen. Nu har vi haft ett annat ytterlighets år i år. Man har allt tröskat i augusti och det är minst lika ovanligt, säger Anders Ingman.

Priset på brödsäd kommer ändå att vara betydligt sämre i år än i fjol. Då fick bonden 250 euro per ton medan man i år får 80 euro mindre per ton. Det beror på världsmarknadspriset som har dumpats i och med att alla stora spannmålsländer har haft fina skördar i år. I fjol var priset högre eftersom storproducenten Rysslands skörd torkade bort nästan helt och hållet.