Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det behövs fler bollhallar i Åbo"

Från 2013
Uppdaterad 10.09.2013 17:27.
ÅIFK-Atlas, september 2012
Bild: Yle/Janne Isaksson

Handbollsföreningen ÅIFK vill satsa på juniorverksamheten men brist på lämpliga hallar och höjda hyror sätter käppar i hjulet.

Enligt Håkan Nordström, styrelsemedlem i handbollsföreningen, satsar ÅIFK hårt på att värva nya unga medlemmar. Ett led i den här satsningen är Projektet School Tour som går ut på att föreningen besöker skolor i regionen och spelar handboll. Satsningen har gett resultat och redan nu har ÅIFK fått nästan 60 nya juniorspelare. Målet är att i framtiden fördubbla antalet juniorspelare.

Men enligt Nordström sätter bristen på lämpliga hallar att träna i käppar i hjulet för junior- och ungdomsverksamheten.

- Det behövs fler hallar. Det påverkar oss eftersom vi inte får tillräckligt med träningstid. Jag skulle önska att Samppalinna som enkomt är byggd för just bollsporter skulle få användas till det, säger Nordström.

En annan utmaning för föreningen är Åbos planer på att höja hyrorna vid stadens idrottsanläggningar.

Tidigare har diskussionen om stadens bidrag till idrottsföreningarna gått het men stadens idrottscentral föreslår nu att bidraget inte ska minska. Däremot kan föreningarna bli tvungna att betala större avgifter i framtiden. Bland annat höjs hyrorna med 25 procent i stadens idrottsanläggningar.

Håkan Nordström säger att han förståelse för att Åbo ska spara men är orolig för föreningarnas ekonomi.

- Det är svårt att driva föreningar i dag och mycket görs med frivilliga krafter. Det skulle sätta enormt stor press på föreningarnas ekonomi om man beslutar att höja avgifterna, säger Nordström.

Idrottsnämnden kommer att behandla frågan på sitt möte på tisdag kväll.


Läs också:

ÅIFK redo för säsongen
Idrottsföreningarnas bidrag kvar på samma nivå i Åbo