Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Öppna stanklås, rensa avlopp

Från 2013
Uppdaterad 16.09.2013 14:39.
Bild: YLE/ Christoffer Westerlund

Man borde ha blivit rörmokare! Så tänker jag ibland när jobbet suger. För jo, visst finns det dagar då jag tycker att det här med radio känns mindre inspirerande. Efter en dålig arbetsdag kan jag nästan bli exalterad av att putsa vattenlås i badrummets handfat eller rensa avloppsrör. Glöm kemikalier som sliter på rören, belastar reningsverken och förstör miljön... Här är det mekanisk rengöring som gäller. När jag gängar av vinkelrör och putsar bort hår, tvålrester och annat odefinierbart som samlats i rören känner jag mig tillfreds. Jag både ser och känner hur all skit rensas bort och väntar bara på den där magiska stunden när alla rör är tillbakaskruvade, jag kan öppna kranen till handfatet och "svisch" så rinner allt vatten snällt och snabbt igenom igen.

Nå, nog vet jag ju att det jag gör under handfatet är en grundligare badrumsstädning, man måste inte vara rörmontör eller vvs-ingenjör för att rensa några avlopp. Lika lite som man behöver vara journalist för att ställa några enkla frågor... typ.

Men för att kunna göra ett riktigt gott jobb, krävs en bra utbildning. För cirka fem år sedan var det stor brist på många yrkesskickliga hantverkare, bland annat rörmokare. De äldre gick i pension och de yngre utbildade sig hellre inom it.

Idag har trenden vänt igen. De utbildningsenheter som utbildar rörmontörer eller energi- och vvs-ingenjörer är fullsatta. Det är pop att utbilda sig inom värme, ventilation och sanitet. Så pass populärt att företagare inom vvs-branschen säger att det börjar finnas överutbud på montörer.

Hur är det egentligen? Behöver vi fler rörmokare? Eller börjar marknaden vara mättad? Är det dags att plombera utbildningsröret? Hör mera i Radiohuset på tisdag den 17. september.

P.S. Jag tycker nog om mitt jobb.

Mer om ämnet på Yle Arenan