Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rekordstort sprängämnesbeslag i Hangö

Från 2013
Uppdaterad 29.12.2014 12:54.
Översiktsbild från Hangö
Bild: Hans-Erik Nyman

Radio Vega Västnyland: Rekordstort sprängämnesbeslag i Hangö

Programmet är inte längre tillgängligt

Tullen har påträffat vapen och ammunition i ett småhus i Hangö i måndags (9.9). Då polisen gjorde husrannsakan hittades rekordstora mängder farlig ammunition, sprängämnen och vapen. Mängderna är enastående för finländska förhållanden, säger polisen.

En drygt 40-årig Hangöbo är anhållen och misstänkt för bland annat grovt skjutvapenbrott och sprängämnesbrott. Rätt så otroligt och ofattbart, säger överkommissarie Mats Lagerstam vid Västra Nylands polisinrättning.
Han vägrar uppge var i Hangö huset finns. Han anser att det inte är relevant att berätta, eftersom vid det här laget har allt beslagtagits och förts bort. En stor del av ämnena har försvarsmakten fört bort och oskadliggjort.

Minor och granater från terrängen?

Enligt polisen verkar det som att en del av ammunitionen, sprängämnena och vapnena har stulits, medan till exempel krigstida pansarvagnsminor och granater kan ha hittats i terrängen.

Dynamit i bostaden

Enligt Mats Lagerstam har man i småhuset i Hangö hittat närmare 100 kilogram olika slags sprängämnen såsom dynamit och minor. Lagerstam använder ordet "enastående", för mängderna som hittats är unikt stora för finländska förhållanden. Det är mycket ovanligt med sådana beslag av den omfattningen i en privat bostad. Också "rätt så många vapen" fanns i huset, säger Lagerstam.

Orsaken oklar

Lagerstam kan ännu inte säga orsaken till brottet. Men det finns ännu inget som tyder på att den anhållna har haft några planer på att utföra terrordåd. Det är möjligt att den anhållna enbart har samlat på dessa saker. Lagerstams uppfattning är att Hangöborna inte behöver oroa sig, för huset torde vara tömt på farlig ammunition, sprängämnen och vapen.

Läs Yle Uutisets artikel om explosionen i Kemi här

Diskussion om artikeln