Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkitektstuderande ställer ut i Dalsbruk

Från 2013
Uppdaterad 17.09.2013 05:16.
Roope Elojärvis vision av Dalsbruk och ett nytt ämbetshus.
Bildtext Roope Elojärvis vision av hur det kunde se ut i Dalsbruk med ett nytt ämbetshus.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kolugnar försedda med stora fönster, ett nytt ämbetshus i nya färger, boningshus i förkolnat trä… det är några av idéerna som arkitektstuderande från Tammerfors tekniska universitet presenterar på utställningen Arkitektstuderandes visioner av Dalsbruk.

Ursprungligen var det Egentliga Finlands förbund som föreslog ett samarbete mellan Kimitoöns kommun och Tammerfors tekniska universitet. Professor Olli-Paavo Koponen säger att man fann
varandra direkt och båda parter verkar uppenbart nöjda över slutresultatet. Kommunen har fått en rad, både tokiga och mindre tokiga, idéer helt gratis och studerandena får visa sina verk.

Från kommunens sida gavs inga gränser för vad studerandena fick hitta på. Och resultatet är både modigt och läckert.

Bild: Yle/Monica Forssell

- Denhär utställningen utgör ett gott exempel åt kommunen. Att vara modig men inte glömma historien, sa Kimitoöns tekniska chef Lars Nummelin då han på måndag öppnade utställningen.

Av totalt cirka 330 bilder har en bråkdel valts ut och sammanlagt finns trettio olika elevarbeten utställda i Stallscafé i Dalsbruk.

Arbetet med en detaljplan för Dalsbruks hamnområde kommer så småningom att inledas på allvar och på kommunen hoppas man att skisserna ska skapa inspiration och idéer för hur Dalsbruks hamnområde borde utvecklas.

Besökarna uppmanas också att dela med sig av sina tankar och känslor och berätta för kommunens tjänstemän vilka alternativ de gillar.

- Men ta inte alltför allvarligt på arbetena, uppmanar Kimitoöns arkitekt Åke Lindberg. Dehär arbetena är avsedda att fungera som katalysatorer för nya idéer!

Utställningen är öppen från och med den 17.9 - 18.10, ti - fre kl 10 - 18 och lö 10-15