Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Livet på en gungbräda

Från 2013
Uppdaterad 11.09.2013 16:38.
Bettina
Bild: Yle / Sam Stäuber

Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta.

- Mina barn är uppvuxna med min sjukdom, de är vana vid att mamma ibland bara vill ligga i sängen och gråta och inte prata med dem säger Päivi i en intervju om hennes debutroman.

Det är redan en tid sedan Päivi blev diagnostiserad bipolär och delvis på grund av detta är hon just nu aktuell med sin nyligen utgivna debutroman, Keinulaudalla. Boken handlar om just det som det finska namnet avslöjar, livet på en gungbräda där stämningen en stund nästan maniskt är på topp och i nästa djupt nere på botten.

Päivi och hennes barn har lärt sig att leva med sjukdomen med hjälp av terapi och mediciner men trots det är det inte alltid så lätt.
- Såklart att medicinerna inte hjälper helt och hållet, jag är väl inte en maskin

Musik som beskriver

Ibland kan de mest simpla saker hjälpa i de svåraste situationerna. Hur är det med musik, Päivi?

- Då jag är riktigt deprimerad vill jag, eller helt enkelt kan jag inte lyssna på någon musik alls. Jag kan inte förmå att göra någonting.

Trots detta plockade hon ut tre låtar som enligt henne beskriver hennes sinnesstämning mest då hon är i en deprimerande period.
På samma gång listade hon också sina tre favoriter som hon gärna lyssnar på då hon är inne i en mer positiv period.

- Vad som helst av Jethro Tull, i princip vilken som helst av dem, alla låtar är bra, säger Päivi.

Se avsnittet då Päivi Storgård gästade Bettina här:


Låtar för en aktiv period

Låtar för en passiv period