Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Ungdomsarbetare söker förvirrade ungdomar

Från 2013
Bild: Linnéa Sjöholm / Yle

Kompis, kusin, bror. Alla känner vi någon som fallit av kälken. Vi vill förstås hjälpa, men det är inte så lätt. Ingen vill vara den som tjatar. En uppsökande ungdomsarbetare kan vara lösningen.

- Min uppgift är att söka upp ungdomar som inte klarar sig i samhället. De har kanske slutat skolan eller slutat jobba, säger Jonas Ehrnsten, 26 år gammal uppsökande ungdomsarbetare i Ingå.

Marginalisering betyder inte alltid en dramatisk uppväxt. Även små saker kan rubba ens liv.

- Det kan handla om fel val. Någon vantrivs med sin utbildning och slutar. Sedan smakar mellanåret för bra och man ligger på soffan.

Ingen tvingas

Känner du någon som behöver lite extra stöd kan du kontakta en uppsökande ungdomsarbetare, men Jonas kan inte tvinga ungdomar till hjälp.

- De flesta är positiva till mina kontaktförsök. Jag använder mig mycket av Facebook. Där svarar de. Sedan kan vi träffas senare för att ta en kopp kaffe.

Politiker och kampanjer svamlar oftast om hur viktigt det är att hjälpa unga att hitta rätt i livet. Oftast är det prat. En uppsökande ungdomsarbetare försöker vara så konkret som möjligt.

- Om personen inte har bil kan jag köra han eller hon till inträdesförhöret. Eller så kan jag åka med till arbetskraftsbyrån som stöd, säger Jonas.

I dag har de flesta kommuner en egen uppsökande ungdomsarbetare, men det går även att kontakta Jonas Ehrnsten på Facebook, som sedan kan vägleda dig eller din polare vidare.