Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En tredjedel av världens mat går till spillo

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2013 15:55.
Bildtext Matsvinnet kunde föda miljoner
Bild: Yle

FN:s matorganisation FAO, med säte i Rom, presenterar en rapport om det enorma livsmedelssvinnet i världen. 1,3 miljarder ton livsmedel går till spillo antingen på grund av undermåliga skördetekniker i utvecklingsländerna eller på grund av oansvariga konsumtionsmönster i höginkomstländer.

- Vi kan inte tillåta att en tredjedel av världsproduktionen av livsmedel gå till spillo eller kastas bort på grund av olämplig praxis, medan 870 miljoner människor går hungriga varje dag, sade generaldirektören för FAO, José Graziano de Silva, på en presskonferens i Rom.

Achim Steiner , Ledaren för FN:s miljöprogram, UNEP,
Bildtext Achim Steiner
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Ledaren för FN:s miljöprogram, UNEP, Achim Steiner beskriver det som ett förbluffande fenomen.

- Det här måste fungera som en väckarklocka. Vi har dessutom kanske inte fångat upp de mera indirekta följderna av matspillet. Och de som bär konsekvenserna är våra barn och barnbarn, säger Steiner. Han tillade att vi inom mindre än 37 år kommer att vara två miljarder människor till i världen.

Undvik mathysterin

- Hur i all världen ska vi kunna livnära alla i framtiden, undrar Achim Steiner och svarar själv att genom att eliminera slöseriet med livsmedel kommer vi åt en enorm potential. Han uppmanar de rika länderna att skrida till handling, genom att protestera mot de överdrivna bojkotterna av misstänkta livsmedel och säger att den överambitiösa respekten för sista försäljningsdatum leder till att enorma mängder mat kastats bort.

Och vad ska vi då göra? FAO:s råd omfattar allt från att planera inköpsresorna, så att man inte köper mer än man behöver till att skänka bort överloppsmat och använda sådant som inte längre kan ätas av människor som boskapsfoder.

Bildtext Bonde i Nordkorea
Bild: UN Photo/James Bu

Dåliga odlingsmetoder

Medan matspillet är ett problem för höginkomstländerna förlorar utvecklingsländerna livsmedel under själva produktionsprocessen.

Speciellt i Asien i länder som Kina, Japan och Sydkorea förslösas över 100 kilo grönsaker och 80 kilo ris per person och år på grund av dåliga odlings- och skördemetoder, bristfällig magasinering samt konsumtionsvanor.

FN-rapporten prickar också köttindustrin i Nord- och Latinamerika, samt slöseriet med frukt i Asien, Europa och Sydamerika.

- Minskning av matspillet skulle inte bara reducera pressen på knappa naturresurser, utan också minska behovet av ökad livsmedelsproduktion för en växande befolkning, slår rapporten fast.

Diskussion om artikeln