Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö: Svårt flytta mackarna från grundvattenområden

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2013 14:48.
Miljövårdschef Saija Kaijala, geolog Esko Nylander, Projektchef Maija Aittola och Vatten och avloppsverkets chef Sanna Varjus.
Bildtext Miljövårdschef Saija Kajala, geolog Esko Nylander, projektchef Maija Aittola och Vatten och avloppsverkets chef Sanna Varjus.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

På onsdagseftermiddagen presenterades en ny, den tredje i ordningen, skyddsplan för grundvattenområdena i Hangö. Planen innefattar också en åtgärdsplan.
Skyddsplanen tvingar ingen till åtgärder. Men den är trots det nyttig, anser projektchef Maija Aittola.

- Sådana här skyddsplaner för nog saker framåt. Det har jag fått erfara, säger Aittola vid konsultföretaget FCG planering och teknik som gjort skyddsplanen.

Hon har sammanställt tiotals likadana skyddsplaner på olika orter i Finland och kan konstatera att Hangö är på många vis ett unikt område.

- Så gott som hela Hangö udd är ju grundvattenområde vilket gör området känsligt. Här finns mycket industri och grundvattnet på området där bosättningen finns är i dåligt skick. Men drickvattnet tas ju längre bort ifrån, säger hon.

Vattenkvaliteten är god

Vatten- och avloppsverkets chef Sanna Varjus anser att vattenkvaliteten är god i Hangö.

västnyland, hangö, grundvatten, skyddsplan, åtgärdsplan, vattenkvalitet, vattentag, Tikka, attentaget Tikka i Sandö.
Bildtext Vattentaget Tikka i Hangö.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

- Vi kontrollerar ju vattenkvaliteten hela tiden och jag vet att mycket har gjorts för att minska riskerna. Bland annat har oljetankarnas antal under marken minskat vilket är en väldigt bra sak, säger Varjus.

Miljövårdschefen Saija Kajala vill att flera oljetankar skulle försvinna. Hon skulle gärna också se att samtliga bensinmackar skulle tas bort från grundvattenområdet.

- Men, det är förstås svårt att genomföra. Vart skulle de i så fall flytta, då hela udden är ett grundvattenområde, säger Kajala.

Pipsa Standerholm.
Bildtext Pipsa Standerholm.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Pipsa Standerholm bor vid vattentaget Tikka i Sandö. Hon anser att människor bör värna om vattenkvaliteten.

- För många människor verkar det vara alltför självklart att vi har rent vatten. Så är det ju inte och om vi inte sköter om grundvattnet kan det nog bli som det är i vissa andra länder med vattenkvaliteten, säger hon.

Den skyddsplan som nu presenterades är alltså den tredje i ordningen för Hangös del. Den första gjordes 1997, den andra kom 2005.