Hoppa till huvudinnehåll

Sport

LIVE: Jättarna kommer - "Vargarna" ylar

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2013 15:20.
Ante Tomic
Bildtext Jätten Tomic måste stoppas.

På torsdag inleds fortsättningsserien i basket-EM med matchen Finland-Kroatien. Precis såsom Finland kommer kroaterna till fortsatt spel med fyra segrar i bagaget. Laget har vunnit över Georgien, Tjeckien, Polen och Slovenien och kan klassas som favorit i matchen.

I EM för två år sedan besegrade Kroatien Finland i en match som var jämn och avgjordes på kalkstrecken. Nu är "Vargarna" ute efter revansch och Finland ser ut att vara laget som utvecklats mera. Kroatien är ett stort lag som spelar mycket traditionell basket där man litar på storleken och vill få in bollen under korgen. Det är trots det ingen brist på vassa skyttar i laget utan om "inside" spelet stoppas dumpar man ut bollen till distansskyttarna.

Finlands taktik

Finlands taktik kommer att vara densamma som tidigare. Med andra ord är målsättningen att alltid spela med två försvarare nära korgen mot de kroatiska elefanterna. Såsom hittills kräver det otroligt mycket rörlighet i försvaret då man sedan snabbt måste hitta sin egna män igen. Rotationen i försvaret får inte försena sig, då har vi flera kroatiska dunkar att se fram emot.

I anfallsändan siktar Finland på att vara mycket snabbare och rörligare än motståndaren för att via sin rörlighet kunna spela in bollen under kroaternas korg. Då Finland i EM i Littauen utmanade Kroatien fungerade distansskyttet exemplariskt. Detsamma hoppas vi givetvis på nu också när lagen i Ljubljana tar mått av varandra. Den finländska hejarklacken kommer säkert att bli överröstad av den kroatiska publikdelen, eftersom Kroatien är grannland till Slovenien där EM spelas. En kamp om herraväldet på läktarposition alltså också att se fram emot.

Följ med de här spelarna

Bojan Bogdanovic (200 cm/24 år) är en skytt av rang. Med sin storlek är hans skott mycket svåra att stoppa. Förutom att han kan sätta in distansskottena är han ocks tuff under korgen. Bogdanovic är Kroaternas farligaste anfallsvapen, utan tvekan.

Ante Tomic (217 cm/26 år) är otroligt rörlig trots sin längd. En sak som gör honom ytterst nyttig för sitt lag är att han är bra på att hitta sina lagkamrater med fina passningar. Viktigt för kroaterna ifall Finland lyckas hålla honom stången under korgen.

Dario Saric (208 cm/19 år) Är det stora framtidslöftet i laget. En spelare som redan visat att han hör till världseliten i den pågående EM-urneringen. Mycket mångsidig och stor spelare som spelar position fyra. En position där det krävs spelare som kan producera poäng från alla distanser. Saric var Kroatiens bästa spelare i gruppspelet mot Tjeckien.

Kroatien har endast tre spelare som är under två meter!

För att Finland skall vinna över Kroatien krävs att försvaret lyckas skärra motståndaren. Vi har sett det hela fyra gånger redan i gruppspelet. När "Vargarna" lyckats ta bort spelutrymmet, har frustrationen i motståndarlägret vuxit. Att kroaterna skulle undervärdera motståndet är uteslutet, alla tar redan Finland på allvar. Returtagningen kommer att spela en otroligt stor roll och många finländska kontringar kommer vi antagligen inte att få se. Mot Turkiet, som i längdväg liknade Kroatien, satsade Finland på att ha alla spelare med i kamp om försvarsreturerna. Så säkerligen också nu.

En seger i fortsättningsserien kan räcka långt då de fyra bästa av sex lag tar sig till play-off. Finland har redan segern mot Grekland med sig. För två år sedan i Litauen startade man från noll. Allt är alltså i egna händer. De händerna har hittills inte darrat!

Läs också:

Yle Visar Finlands matcher i mellanserien
Möttöläs EM är över