Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheimmöten har kostat Helsingfors tiotusentals euro

Från 2013
Uppdaterad 14.09.2013 22:56.
Guggenheim-museet i New York
Bildtext Hannu Penttilä och Ritva Viljanen besökte Guggenheimmuseet i New York i april. Resan kostade 25 000 euro.
Bild: Wikipedia Commons

Sedan november 2012 har representanter för Helsingfors stad och representanter för Guggenheimstiftelsen träffats sammanlagt sex gånger enligt de dokument som Yle Huvudstadsregionen har tagit del av. Sammanlagt har de här mötena kostat staden omkring 27 000 euro.

Största delen av summan kommer från en resa till New York i mitten av april som kostade staden omkring 25 000 euro. Med på resan till New York var biträdande stadsdirektörerna Hannu Penttilä och Ritva Viljanen samt nio övriga tjänstemän. Övriga kostnader kommer från en resa till Zürich i november 2012 och fyra kaffebjudningar i stadshuset då Guggenheimstiftelsens chef Richard Armstrong och stiftelsens biträdande chef Ari Wiseman har varit på besök.

Tidigare har det i offentligheten förekommit uppgifter om att de första mötena med representanter för Guggenheim, efter att stadsstyrelsen i maj 2012 sade nej, hölls i februari i år.

Jussi Pajunen.
Bildtext Jussi Pajunen träffade Guggenheimstiftelsens chef redan i november i fjol.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Första träffen i november 2012

Nu visar ändå de dokument som vi har fått av stadens förvaltningscentral att stadsdirektör Jussi Pajunen träffade Richard Armstrong i Zürich i mitten av november 2012. Med på den resan var också dåvarande chefen för Helsingfors konstmuseum Janne Gallen-Kallela-Sirén och specialsakkunnig Victor Andersson.

- Vi ansåg att det vore bra med en "debriefing" efter beslutet i maj. Därför satte jag mig då ner med Armstrong i Zürich och diskuterade, säger Jussi Pajunen till Yle Huvudstadsregionen.

Men stadsstyrelsen har redan sagt nej till projektet. Ändå har ni träffat representanter för Guggenheim och förorsakat kostnader för skattebetalarna. Varför det?
- Stadsstyrelsen fattade bara beslut om en arkitekturtävling och som vi alla vet är Guggenheim fortfarande intresserade av Helsingfors. Det som har hänt är helt vanligt, säger Pajunen.

Men det är skattebetalarna som betalar för träffarna.
- Men stadsdirektören måste diskutera med olika samarbetspartners. Det är helt vanligt att vi för en diskussion.

Jussi Pajunen vill flera gånger under intervjun understryka att stadsstyrelsen enbart tog ställning till ordnandet av en arkitekturtävling om ett Guggenheimmuseum. Stadsstyrelsen tog alltså enligt Pajunen inte ställning till projektet i sig.

Viljanen vill ha MoMA till Helsingfors

Stadsdirektör Jussi Pajunen deltog inte på resan till New York i april. Det gjorde däremot biträdande stadsdirektörerna Hannu Penttilä och Ritva Viljanen. Penttilä säger att för hans del handlade resan om att bekanta sig med bostadspolitiken i New York. Trots det ingick också ett möte med representanter för Guggenheim.

Ritva Viljanen
Bildtext Ritva Viljanen föreslog för MoMA:s ledning att de kan starta en avdelning i Helsingfors.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

- Guggenheim har varit mycket i offentligheten och den byggnaden kan räknas som en arkitektonisk pärla, motiverar Penttilä mötet.

Ritva Viljanen säger i sin tur att Guggenheimmötet bara var en liten del av resan.

- Huvudsyftet med resan var att bekanta sig med Helsingfors kulturexport i New York och att besöka bibliotek med anledning av planerna på ett centrumbibliotek i Helsingfors.

Men enligt reseprogrammet besökte du också Museum of Modern Art, MoMA. Diskuterade du också med dem om en utvidgning till Helsingfors?
- Där träffade jag också ledningen, liksom när det gäller Guggenheim. Och jag frågade dem om de är intresserade av en avdelning i Helsingfors men svaret var nej, absolut nej. Museum of Modern Art håller inte på med sådant. Bara en gång har det förekommit men då berodde det på att museet renoverades, säger Viljanen.

Både Jussi Pajunen och Ritva Viljanen säger att de inte har träffat representanter för Guggenheimstiftelsen sedan början av augusti. Ett nytt förslag om att etablera ett Guggenheimmuseum i Helsingfors antas komma inom september.

Tidigare artiklar om Guggenheim: