Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Åbolänningarna är Finlands givmildaste"

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2013 14:01.
Programmet är inte längre tillgängligt

I dag, torsdag, inleds Hungerdagsinsamlingen. I Åboland ordnar Röda Korsets avdelningar evenemang på olika håll.

- Hungerdagsinsamlingen har långa traditioner i Åboland. På flera håll säljer man ärtsoppa, skoleleverna är ute med insamlingsbössor och insamlingsbössor finns också på färjorna i skärgården, säger Yrsa Vilén, som är verksamhetsledare för Röda Korset Åbolands distrikt.

Ifjol samlade Hungerdagsinsamlingen in cirka 47 000 euro i Åboland och målet är att få in lika mycket i år.

- Åbolänningarna är Finlands givmildaste och vi har också mest insamlare här. Traditionellt är det här en stolthet för Åboland, så jag hoppas det hålls på samma nivå som tidigare, säger Wilén.

I Åbo inleds Hungerdagsinsamlingen på torsdag kl. 10 med ett jippo på Hansatorget där bland annat skådespelaren Krista Kosonen och affärsmannen Jethro Rostedt berättar om sina hungerdagsinsatser. På plats finns även Röda Korsets delegater som berättar om sina erfarenheter av hjälparbete från olika håll i världen. Dessutom blir det artistuppträdanden.

Hungerdagsinsamlingen 2013 inleddes i dimma
Bildtext Insamlingen inleddes i dimma

Den som vill hjälpa till med insamlingen kan söka en insamlingsbössa från Röda Korsets distriktbyrå på Kaskisgatan 13 A i Åbo. Distriktbyrån är öppen mellan kl 9 och 18 på torsdag och fredag och på lördag mellan kl. 9 och 15.

Man kan också stöda Hungerdagsinsamlingen på Röda Korsets webbsida www.hungerdagen.fi, där kan man också anmäla sig som insamlare.

Hungerdagsinsamlingen pågår fram till lördag. Pengarna går till Röda Korsets katastroffond.