Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Allmän värnplikt eller yrkesarmé? Rösta här!

Från 2013
Uppdaterad 13.09.2013 18:40.
Olavi Jantunen
Bildtext Olavi Jantunen, brigadkommendör vid Nylands brigad.
Bild: YLE/Hanna Rundell

Brigadkommendör Olavi Jantunen är kritisk till medborgarinitiativet som vill avskaffa värnplikten. En yrkesarmé blir mycket dyrare, säger han. Andra hävdar att det värnplikten blir dyr för samhället när beväringarna börjar jobba senare. Vad tycker du?

Radiohuset: Brigadkommendör Olavi Jantunen om Ohi on

Programmet är inte längre tillgängligt

Ett antal grupper samlar som bäst in underskrifter till ett medborgarinitiativ för att slopa den allmänna värnplikten. De anser att den är ojämlik, samhällsekonomiskt dyr, och en föråldrad lösning med tanke på realistiska hotbilder. De flesta europeiska länder har redan avskaffat värnplikten, säger de. Bakom medborgarinitiativet står bland annat De hundras kommitté, Vapenvägrarförbundet och olika gröna grupper. Kampanjen har man döpt till Ohi on.

Olavi Jantunen, brigadkommendör vid Nylands brigad håller inte med om att värnplikten är gammaldags. Han menar att en yrkesarmé blir dyrare än det nuvarande systemet. Att införa obligatorisk värnplikt för kvinnor är onödigt, anser han.

- Jag tycker det nuvarande systemet fungerar bra eftersom frivilliga kvinnor göra militärtjänst. Kvinnor har en så kallad "plikt" som vi män inte kan ha - vi kan inte vara mammor - vilket är den kanske viktigaste saken i hela världen. Om kvinnor dessutom blir tvungna att tjänstgöra i försvaret skulle de på sätt och vis ha två "plikter", säger Jantunen.

Hör Olavi Jantunens motiveringar i inslaget intill eller i Radiohuset på måndag efter klockan 16. Efter 15.30 får Radiohuset besök av en krafterna bakom medborgarinitiativet. Du kan också delta i debatten genom att svara på vår förfrågan eller kommentera.

Vad tycker du - borde den allmänna värnplikten också gälla kvinnor?

Den här frågan har blivit föråldrad och kan inte längre visas

Läs också:
Beväringar rekordnöjda med militärtjänsten
Värnplikt i Europa