Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vattensituationen i Korpo utreds

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2013 11:03.
Vattenverket i Korpo.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Miljönämnden i Pargas satt i många timmar i går på sitt möte där de bland annat diskuterade vattensituationen i Korpo. Man vet inte ännu varför grundvattnet sinat.

Nu ska grundvattenområdet i Korpo utredas ordentligt. Situationen kan vara allvarlig ifall grundvattenområdet torkat ut av någon annan orsak än en torr sommar. Om vattenproblemen blir långvariga kan det hända att man måste ta till tillfälliga lösningar i Verkanområdet och föra in vatten den vägen.

Andreas Johansson, ordförande för miljönämnden, har det varit problem också med privata brunnar eller är det bara stadens brunnar som är torra?

- Jag har inte hört att det i Korpo som så skulle vara ett allmänt problem. Och det är ju det som är oroväckande. Om det av någon anledning har uppkommit någonting som gjort att grundvattnet helt enkelt har torkat ut just i det område där stadens brunnar finns så kan det vara allvarligt. Skulle det bara vara den torra sommaren som gjort det är det egentligen bra, då finns det en rimlig chans att det fylls på. Men om det är så att det helt har torkat ut så är det värre.

Vattenproblemen i Korpo står staden dyrt och nu måste man göra omprioriteringar inom den tekniska sidans budget för att lösa problemet. Varifrån pengarna ska tas utreds för tillfället.

Nästa år blir tuff

Miljönämnden diskuterade också nästa års budget, som fastslås senare i år. Enligt de ramar som styrelsen har gett måste miljönämnden skära ner i sin verksamhet.

- Det kan betyda att gatorna plogas sämre på veckosluten. Jag säger inte att det blir exakt så, men någonstans måste vi ta i från. Om vi inte har pengar så har vi inga pengar.

Enligt Johansson är både politiker och tjänstemän införstådda i att rörnäten i Pargas måste saneras och att det måste prioriteras.

- Vi måste sanera rör och anläggningar, alltså reningsverk, snabbare än de vittrar sönder. I det långa loppet kommer vi att få ner driften på det sättet när det inte läcker lika mycket.