Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Småpengar hjälper Syriens offer

Från 2013
Uppdaterad 12.02.2014 16:36.
Karl-Rune Sundelin och Virpi Teinilä

Röda korsets hungerdagsinsamling börjar på torsdag och pågår till lördag. Pengarna kommer att hjälpa inbördeskrigets offer i Syrien. Karl-Rune Sundelin är insamlingskoordinator för Röda Korset i Vasa och han hoppas på stor generositet.

- Vi har många trogna som ställer upp och samlar in pengar. Då man ringer och frågar dem så säger dom att de har väntat på att jag skall ringa, säger Sundelin.

För Röda korsets svenska avdelning i Vasa ställer omkring 50 frivilliga upp för att stå med de röda kännspaka bössorna och samla in pengar. Dessutom ställer flera skolklasser upp för att samla in pengar.

Syrien är huvudmålet för insamlingen

Hungerdagsinsamlingen är Röda korsets största årligen återkommande insamling. Medlen som samlas in är obundna allmänna medel för katastrofer. Just nu är den pågående konflikten i Syrien som bland annat resulterat i 4 miljoner flyktingar huvudmålet för insamlingen.

- Det har hittills varit ganska tyst om Syrien men vi hoppas på ett bra resultat under de här dagarna som vi samlar, säger Sundelin.

Redan en euro ger mycket

Många av de som drabbats av konflikten i Syrien saknar allt från rent vatten, mat och filtar. Redan små summor kan göra en skillnad poängterar Karl- Rune Sundelin. För till exempel en euro kan Röda korset skaffa 25 liter rent vatten, för fyra euro får man en filt och för fem euro 25 kilogram ris.

- Alla donationer vi får är små donationer. Här i Vasa har vi som mål att samla in 10300 euro. I Österbottens svenska distrikt har 113 000 euro som målsättning och hela Finlands röda kors 2,5 miljoner euro, säger Sundelin.

I insamlingen deltar alla 38 Röda kors avdelningar i svenska Österbotten. Startskottet för hungerdags insamlingen gick klockan 10 på torsdag morgon.