Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tacka tanten i Pälkäne för Hungerdagen

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2013 12:52.

Hungerdagen har utvecklats till något av en insamlingsklassiker. Flera miljoner euro brukar samlas in av tiotusentals frivilliga. Men varifrån kom idén ursprungligen?

John Ekelund är ansvarig för medelinsamlingen i samband med Hungerdagen. Han berättar att idén föddes på 1980-talet.

- Det var en äldre dam i Pälkäne som tyckte att man en dag kunde äta lite mindre, och donera de pengar man då sparade till Katastroffonden.

Inom några år hade Röda korsets samtliga distrikt hoppat på idén.

Från välling till betalkort

Till en början handlade det just om att själv äta lite lättare och samtidigt skänka en slant till dem som har det sämre.

- Vi som är lite äldre minns att det serverades välling i skolan under Hungerdagen, säger John Ekelund.

Idag fokuserar man mer på insamlingarna ute på gator och torg. Varje år deltar kring 20 000 frivilliga insamlare i Hungerdagen. Nuförtiden behöver man inte bära på kontanter för att kunna delta, det går också att donera pengar per betalkort. Och det är inga småsummor som Hungerdagen kammar in.

- Resultatet ligger stadigt på över 2 miljoner euro.

Dåliga tider påverkar inte

Pengarna går alltså till Röda korsets katastroffond, en mellanstation för pengar som slussas ut på kort varsel till hjälpbehövande både i Finland och utomlands.

John Ekelund har inte märkt av att de dåliga tiderna skulle påverka folks vilja att delta.

- Under lågkonjunkturen i början av 1990-talet fick vi in riktigt stora summor. Och har man inte pengar att skänka, kan man alltid delta som insamlare.